Екопътека ЗЛАТНА ПАНЕГА – най-живописната екопътека в България

24.03.2021
Екопътека ЗЛАТНА ПАНЕГА – най-живописната екопътека в България

Има места, които те оставят без дъх. Има и такива, на които просто се чувстваш добре и в хармония. Места, на които се сливаш с околния свят погълнат от невероятна красота, живописни пейзажи и усещане за досег с природата. Това е точно едно от тези места - Екопътека “Искър – Панега”, както е официалното ѝ име. 
Еко пътеката започва в края на град Луковит в посока София. Има обособен голям паркинг, а от него началото на пътеката се разделя в два маршрута, които се събират след около 4-5 минути. Първия маршрут е малко по-стръмен и приключенски, кръстен закачливо “За младите и смелите”, а вторият е равен и приятен за разходка и носи името “За бабите и внуците”. Двата маршрута се събират до беседка, в дясно от която, на стотина метра се намира мястото, от което можете да наемете каяк или водно колело за разходка по реката.

Всъщност това е мястото, на което за първи път ще се докосвате до млечно-синия цвят на река Златна Панега, който прави тази екопътека толкова красива и живописна. Този уникален цвят се дължи на високата концентрация на калциев карбонат във водата на реката.

След като преминете атракциона за наем на водни колела, ви очаква едночасова приятна разходка по поречието на реката, с разкошни гледки, дървени мостчета и наистина невероятно красива природа.
Безспорно, най-впечатляващ е участъка, в който по дървена платформа наподобяваща мост вървиш под отсечени в пролома на реката отвесни и високи скали, а под теб спокойно тече в синьо-зеления си цвят реката създаваща огледален ефект на превзелата бреговете и буйна растителност, която според сезона и времето се мени от тучно зелено до прекрасното жълто-кафяво типично за багрите на есента.
Цялата дължина на екопътека “Искър-Панега” е 12 км. Може би около 3 от тях се движат по поречието на реката и са най-живописната и красива част от нея. Краят на пътеката е пещера “Проходна”, по-известна като божиите очи, но от момента, в който маршрута се отделя от поречието на реката, той става трудно проходим поради липса на маркировка или каквито и да било указателни табели.
Екопътеката “Злaтна Панега” е подходяща за семейства с деца, възрастни хора и домашни любимци. Най-добро време за посещение е ранна есен или късна пролет когато природата е най-красива, времето е приятно и шансът реката да е наводнила пътеката е минимален. По дължината са разположени добре устроени места за пикник и почивка и съвсем спокойно може да се изкара цял ден там.Разходката по реката отнема около 3 часа в бавен и спокоен ход и може да бъде съчетано с посещение на Каменните къщи около Карлуково и Луковит и разбира се пещера “Проходна”, която е една от най-известните пещери в България.

Полезно: Посетете екопътека “Искър – Панега” през седмицата и в ранните часове на деня за да можете да се насладите на хармонията, спокойствието и красотата на природата по поречието на река Златна Панега. Когато пътеката се напълни с хора, голяма част от усещането за уединение и спокойствие се губи.

Легенда разказва, че водите на река Златна Панега идват някъде от Рилските езера. Овчар, пасейки стадото си някъде в Рила, хвърлил гегата си по заблудена овца, но гегата паднала в езерото и потънала, защото в нея овчарят си криел спестените жълтици. След години същия овчар пристигнал в района на Луковит да купува овце и видял своята гега в една воденица по поречието на реката, в която бил отседнал. Попитал воденичаря от къде има гегата, а той му отговорил, че реката я донесла. Овчарят счупил гегата и от нея изпаднали скритите жълтици. “Златна е тая Панега” – възкликнал овчаря. От тогава въпреки невероятно синия си цвят, реката носи името Златна Панега.

 

Източник: http://iskamdaletya.com

 

Всички статии

Календар

Избрани оферти

Екскурзии

Блог

Новини

18.01.2022

Зелените сертификати над 9 месеца стават невалидни за пътуване в ЕС от 1 февруари

След две седмици - от 1 февруари, в ЕС влизат в сила нови правила за валидността на ковид сертификатите за ваксинация. Тези, които са по-стари от 9 месеца, няма да могат да се използват за пътуване...

04.08.2021

Непроменени изисквания за пътуване за Турция и Гърция! Официална позиция на Травел Клуб България ЕООД

Днес (04.08.2021г.) Министерството на здравеопазването излезе с "препоръка" българите да се въздържат от пътувания до редица държави, в това число Гърция и Турция, поради "усложнена ...

Абонирайте се за актуалните ни оферти