ЕКСКУРЗИЯ ДО КОМОТИНИ - КАВАЛА - ФИЛИПИ - АЛИСТРАТИ  

Автобус
Комотини - Кавала - Филипи -
пещера Алистрати
3 дни / 2 нощувки
29.04.2023
от 260 лв.
Дата Цена Резервация
29.04.2023 от 270 лв. Резервирай

Програма

Програма
ЕКСКУРЗИЯ ДО КОМОТИНИ-КАВАЛА-ФИЛИПИ-АЛИСТРАТИ  

Дати:
29.04.2023

 
3 дни / 2 нощувки
 
Цена :  от 260 лв
 
ПРОГРАМА
 
1 ден - Добрич - Варна - Комонитини - Филипи - Кавала
Отпътуване в 03:00ч от  Добрич, Младежки дом
Отпътуване в 04:00 от Варна , Антим 1
С кратки почивки по пътя по маршрут: Комотини - Кавала
Пристигане в Комотини. Разглеждане на крепостта на Комотини, крепостта Нимфея (военен музей), паметникът с меча (официалният мемориал на Комотини), кулата с часовника в най-живописната част на града, старинният каменен мост на река Компсату, античният театър в Марония;

Интерес представляват Музеите в Комотини – Църковният музей на Светата Митрополия (“Имарет”), Природонаучният музей, Военният музей, Музеят на ромското кошничарство, Етнографският музей, Музеят на вековете в старинната къща “Скутерис” за живота на буржоазната класа на град Комотини в края на 19-ти и началото на 20-ти век, музеят на името на видния гръцки учен от ХХ век Константинос Каратеодорис, Археологическият музей;

Отпътуване за Филипи- АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ОБЕКТ ФИЛИПИ част от Световното наследство на ЮНЕСКО
 
Всемогъщи царе на древния гръцки свят, римски генерали и хиляди войници, най-важният апостол на ранните християнски години и първият европейски християнин. Открийте следите, които са оставили след себе си само с едно пътуване до удивителния археологически обект на Филипи!
Регионът на Филипи е свързан с много изключителни исторически личности и събития, оформили западния свят. Зашеметяващите паметници, оцелели до днес, са доказателство за дългата история на културите, които си взаимодействат и растат в този регион.
 
Древният град Филипи първоначално (360 г. пр.н.е.) е бил колония на тасийците, с името Кринидес. Скоро обаче е превзет от всемогъщия тогава Филип II, цар на Македония, който укрепява града и му дава името си. През елинистическия период градът се сдобива със своята стена, театър, обществени сгради и частни резиденции. Несъмнено най-впечатляващата сграда от този период, въпреки промените, които е претърпял през вековете, е античният театър на Филипи, който всяко лято е домакин на продукции по време на фестивала във Филипи. През 2-ри век пр. н. е. Виа Егнатия, един от най-големите военни и търговски пътища на древния свят, е построен през Филипи, което превръща града във фокусна точка на региона.
 
Най-важното събитие през римските години обаче, оставило незаличим отпечатък в историята на града, е битката при Филипи през 42 г. пр. н. е., когато римските републиканци, водени от генералите Брут и Касий, се изправят срещу привържениците на монархията – Марк Антоний, Октавиан (впоследствие Цезар Август, първият император на римляните) и Лепид.
Отпътуване за Кавала. Настаняване в хотел. Нощувка.
 
2 ден - Кавала  Закуска. Кавала - древния Неаполис или   „Син град“ с кристално чисти брегове, паметници на световното наследство, средиземноморска кухня, спокойни разходки, близки бягства до островите, живописни села и планини. Построен амфитеатрално по дължината на морето, на кръстопътя между Изтока и Запада, Кавала ви кани да го откриете...
Пешеходна разходка из новата и старата част на Кавала – разходка в стария град до къщата на Мохамед Али паша /смятан за основател на съвременен Египет/, Имарета, построен от него, който се смята за най-голямата ислямска постройка в Европа. В момента тази постройка е превърната в луксозен хотел. Други забележителности са църквата „Св. Николай Чудотворец“, църквата „Св. Богородица”, паметника на Мохамед Али, Акведуктът Камарес – колосална конструкция, едно от многото дела на Сюлейман Великолепни. Конструкцията се състои от 60 арки. Разглежда се и крепостта на града, разположена на скалист нос на брега на Бяло море. Крепостта е имала 7 порти, като тази, която водела на север се е наричала Стамбул-капия.
 
Уникалността на музея се крие във факта, че не само съдържа изложба за обработката на ориенталски тютюни (каквито няма в нито един друг музей в света), но и във факта, че той е музей, който показва икономически и социална история, както и история на технологиите в Кавала и Източна Македония и Тракия по-широко.


3 ден - Кавала - пещера Алистрати  Закуска. Кавала живее с модерно темпо, предлагайки широка гама от магазини, малки и големи, модерни и традиционни...
Време за шопинг и разходка
Повечето от магазините в Кавала са съсредоточени предимно по два пътя. Единият е улица Venizelou, а другият е улица Omonia – без да се пренебрегват тесните пресичащи се пътища, които обединяват или прекъсват тези две улици, където магазините са също толкова интересни. Магазини с опит в своята област от поколение на поколение, магазини с оригинални и уникални продукти, магазини, които могат да покрият всяка нужда и желание и няма да ви позволят да избягате от изкушението да купите нещо.
 
По най-голямата пешеходна улица, улица Megalou Alexandrou, ще откриете търговския център на Кавала. Помещава се в тютюнев склад, който е след реконструкция и частичен ремонт. Можете лесно да го разпознаете по елегантната му обстановка, а вътре ще намерите магазини за продажба на различни стоки, както и козметични и други услуги.
Отпътуване за пещерата Алистрати – формирана в карстовите скали на местността Петрото (“петра” от гръцки – “камък”) преди повече от 2 млн. години, главно през Плейстоцена. Тя е част от подземната система на река Драматица, заедно с още четири пещери в близост. Алистрати е забележителна не само с внушителните си размери, а и с богатството от скални форми и биологични видове.
Освен на скални образувания, пещерата е много богата и на биоразнообразие. В нея са открити 36 вида организми и микроорганизми. Тук живеят 6 вида прилепи. В Алистрати са регистрирани и някои ендемични видове, които не се срещат никъде другаде по света. В пещерата д-р Петър Берон открива за първи път малкия подземен обитател (с дължина едва 3 мм), кръстен на откривателя си – Alistratia Beroni.
Отпътуване за България около 16:00ч.
 
Цени:
 
Град на отпътуване Цена на човек в двойна/ тройна стая Единична стая Дете до 11,99 г с 2 възрастни
Добрич  270 лв  330 лв  255 лв
Варна  260 лв  320 лв  245 лв
 
 
 
 

Цената включва

Цената включва:
- Транспорт с лицензиран автобус
- 2 нощувки със закуски в хотел 3* в Кавала
- Застраховка
- Екскурзоводско обслужване
 

Цената не включва

Цената не включва:
  • Такса престой в Гърция- 0.50 EUR на стая на ден в хотел 2*; 1.50 EUR на стая на ден в хотел 3*; 3.00 EUR на стая на ден в хотел 4* и 4.00 EUR на стая на ден в хотел 5* (заплаща се задължително и индивидуално на рецепцията на всеки хотел!)
Медицинска застраховка за лица над 65 год – 6 лв за целия период /за лица от 75 – 80 год. – 8 лв / лица над 80 год. – не се застраховат
 
 
 
* Необходими документи – валиден документ за самоличност: международен паспорт или лична карта
 
 

Календар

Избрани оферти

Екскурзии

Блог

Новини

18.01.2022

Зелените сертификати над 9 месеца стават невалидни за пътуване в ЕС от 1 февруари

След две седмици - от 1 февруари, в ЕС влизат в сила нови правила за валидността на ковид сертификатите за ваксинация. Тези, които са по-стари от 9 месеца, няма да могат да се използват за пътуване...

04.08.2021

Непроменени изисквания за пътуване за Турция и Гърция! Официална позиция на Травел Клуб България ЕООД

Днес (04.08.2021г.) Министерството на здравеопазването излезе с "препоръка" българите да се въздържат от пътувания до редица държави, в това число Гърция и Турция, поради "усложнена ...

Абонирайте се за актуалните ни оферти