Приказната Исландия - Земя на контрасти, природни феномени и мистични легенди

Самолет
София - Франкфурт - Рейкявик -
Вик - Хьофн - Егилщадир - Акурейри - Лаугарбаки - Хусафел - Рейкявик - Франкфурт - София
11 дни / 9 нощувки
07.10.2022
от 7483 лв.
Дата Цена Резервация
07.10.2022 от 7483 лв. Резервирай

Програма

Програма
07.10.2022-пт. 1 ден   София - Франкфурт - Рейкявик
В 18:35 ч. полет LH 1431 от София. Кацане във Франкфурт в 19:55 ч.  В 21:50 ч. полет LH 868 от Франкфурт и кацане в Рейкявик в 23:30 ч. Трансфер и настаняване. Нощувка в Рейкявик.

08.10.2022-сб. 2 ден Рейкявик – сити тур на най-северната столица в света                       (закуска)
Закуска. Обиколка на Рейкявик от 10:00 до 13:00 ч. Рейкявик е най-северната столица в света, а населението ѝ е само около 120 000 души. Освен че е сред най-чистите и безопасни градове, това е градът, където няма Starbucks и McDonald's. Столицата е сцена на вълнуващ културен и нощен живот, има много първокласни ресторанти и нетрадиционни музеи. Името ѝ в превод означава „пушещият залив“, а това е така, защото тук изобилства от термални води – промишленото и битово отопление се осигурява от тях. Дори в миналото хората са перяли в горещите извори и са печали хляба си в дупки в земята! На няколко  километра от столица е градчето Хврагерди, където се отглеждат банани, грозде, рози, зеленчуци и всякакви „тропически“ плодове. Ще видим лутеранската църква Халгримскиркя, която е най-голямата църква в Исландия и шестата най-висока архитектурна структура в страната. Освен този факт, при нея любопитното е, че е проектирана така че да наподобява базалтни потоци лава, метафора за ландшафта в страната, ще минем покрай старото пристанище на града, откъдето в наши дни отпътуват корабчета за наблюдение на морски обитатели. Ще видим къщата Хьофдти, където през 1986 се състои срещата между Роналд Рейгън и Михаил Горбачов - важна стъпка за спиране на Студената война. Следва и сърцето на културния и социален живот в цяла Исландия – залата Харпа, която е място за концерти и всякакви културни събития. Ще видим красивата скулптура Sun Voyager. Ще минем и покрай Парламента и катедралата Домкиркя, за да стигнем до наблюдателната площадка Перлан, откъдето ще се насладим на невероятната гледка.
Предстои ни посещение на едно от знаковите и любими места, както на самите исландци, така и на туристите – Синята лагуна.  Намира се на двадесетина километра от международното летище – Кефлавик и представлява естенствен геотермален спа център. Водата е с млечно-син оттенък, което се дължи на високото съдържание на силиций. Той образува бяла кал на дъното на езерото, която е лечебна и се използва за намазване на тялото. Температурата на водата е между 37 и 39 градуса. Така че днешният ден ще завършим релаксирайки в световноизвестната Синя лагуна.
Нощувка.

09.10.2022-нд. 3 ден Златния кръг на Исландия                                                                (закуска)
След закуска се отправяме за обиколка на знаменития „Златен кръг“. Ще започнем от Националния парк Тингветлир (обект на ЮНЕСКО) с голямо значение в геологичен и исторически план. На това място през 930 г. исландците са основали своя парламент – първото демократично правителство в света. Характерното за тази област е, че Средноатлантическия разлом минава през средата на парка, където се срещат Евразийската и Северноамериканската тектонични плочи, а между тях се образува живописна рифтова долина. В Тингветлир се намира и пукнатината Силфра, в която водолазите плуват между двете земни плочи.
Следващата точка от обиколката е Гейсир. От неговото исландско име произлиза названието „гейзер“. Тук врялата вода извира от земните недра на височина 60 м. Следва водопадът Селяландс. Златният кръг приключва при водопада Гълфос, чието име в превода означава „златен водопад“. Тук ще видим как златистите мистични пръски на Хвита („Бялата река“) се стелят по Лангьокул („Дългият глетчер“), за да се „стовари“ в каньона. Водопадът е висок 32 метра и е на две нива.
Настаняване в хотел в района на Вик – най-южното село в Исландия.

10.10.2022- пн. 4 ден Вик – Земята от огън и лед                              (закуска)
След закуска отпътуваме към Скогафос – един от най-големите и впечатляващи водопади с височина 60 метра и ширина 25 метра. Той е една от най-обичаните и посещавани забележителности, защото почти непрекъснато над него се образува дъга. Следва разходка по глетчера Солхаймайоркул, част от великия глетчер Мирдалсьокул, под който е разположен вулканът Катла. Тук огън и лед се срещат – буквално! При добра видимост може да се види спящият под ледовете вулкан. Следва невероятният чернопясъчен плаж – Рейнисфяра с известните върхове Рейнисдрангар, където ще посетим пещерата с базалтовите колони. Легендата гласи, че тук два трола са искали да извлекат в пещeрата кораб, но слънцето ги огряло и те се вкаменили - ще можете да се уверите на живо дали колоните наподобяват тролове или не.
Нощувка.

11.10.2022- вт. 5 ден Вик – Скафтафел – Диамантения плаж – Хьофн                                              (закуска)
Закуска. Докато пътуваме към Скафтафел в Национален парк Ватнайокул ще се насладим на неповторимата гледка в полето от лава, резултат от минали изригвания. Скафтафел е истински оазис със зелените си дървета и гъста растителност сред леда и черните пясъци. Името на парка идва от названието на самия ледник Ватнайокул, който е най-големият в света. В превод означава „ледник, даващ вода“. Ще видим Пещерата на кристалния лед, а след това и известната ледникова лагуна Йокулсарлон, образувана от водите на топящия се изходен ледник Брейтамеркюрьокул, част от Ватнайокул. Преди няколко века ледниковият език е достигал до брега на Атлантическия океан, но постепенно топенето на ледовете е образувало езеро. В наши дни то е най-дълбокото в Исладния със своите 248 метра. Тук е и световноизвестната забележителност - Диамантеният плаж. Въглищеночерните пясъци са покрити с кристал, който блещука в синьо и бяло, създавайки усещане, че целият бряг е от диаманти, а вие сте на сцената на филм. И това истината, защото съвсем наблизо е било мястото за заснемане на сцена от филма „Джеймс Бонд“.
Нощувка в хотел в Хьофн – градче, известно като столица на Омара в Исландия.

12.10.2022-ср. 6 ден   Източните фиорди – Джурпивогур – Егилстадир                                                   (закуска)
Закуска. Днес ще открием Източните фиорди на Исландия. Пътят ни продължава по крайбрежието, докато стигнем до малкото рибарско селце Джупивогур, където се намира Егин-и-Глетивик или „Яйцaта на залива“ - склуптура от 24 гигантски гранитни яйца, направени от известния склуптор Сигурдюр Гудмундсон в чест на 34 вида птици, които гнездят в района. Ще се разходим до Хенгифос – вторият по големина водопад в Исландия (128 м.), и ще се полюбуваме на водната каскада, която образува Литланесфос. След това ще посетим Център за дивата природа на Исландия, който се разпростира на голяма територия и освен места за настаняване, дейности свързани с дивата природа и опазването ѝ, предлага и музей, определен като „най-добрият в света“ от сп. „Космополитан“, в който ще се запознаем с историята на този край от света. Нощувка в района на Егилстадир.

13.10.2022-чт. 7 ден   Детифос – Миватн – Годафос – Акурейри                                               (закуска)
Закуска. Днес ни очаква северната част на Исландия, а тя е не по-малко живописна и забележителна от южната. Пътят ни минава покрай Мьодрудалур – най-високо разполoжената ферма в Исландия. След нея ще спрем на водопада Детифос. Смята се за един от най-мощните водопади в Европа, защото водите му падат от 44 метра, а ширината му е 100 м. Това е една и от посещаваните забележителности в Исландия. Самият водопад се образува от водите на река Йокулса и близкия ледник Вайнаокул. След това ще се насладим на природата и гледките около езерото Миватн, откъдето се открива сюрреалистичната визия на геотермалната зона Намаскарт, наподобяваща лунен пейзаж с горещите извори и бълбукащите кални вулкани. Следват кратерът Кверфяал и „Мрачните замъци“, както са известни скалните формации Димуборгир. Следващата ни спирка е при Природните бани Миватн, където горещата вода извира директно от земята в наподобяващи басейни земни образувания. Тук ще можем да се потопим в тях, за да се почувстваме като истински исландци. Водопадът Годафос е следващото място, което ще ни заплени. Името му се превежда като „Божия водопад“ и е един от най-известните, красиви и атрактивни водопади в Исландия. Нощувка в района на Акурейри.

14.10.2022-пт. 8 ден   Сиглуфьорддур – Троласкаги – Лаугарбаки                                            (закуска)
Закуска. По желание и срещу допълнително запалащане: Отправяме се пеша от хотела към пристанището, където се качваме на лодка от типичното действащо рибарско пристанище, за да станем свидетели на играта във водата на гърбати китове, делфини, акули и при късмет сини китове.
След връщане на сушата, отпътуваме за Сиглуфьордур – очарователно рибарско селце с богата история, което е било обект на Златната треска в началото на 20 век и тази атмосфера е запазена и до днес. Пътуването в Трьоласкаги или полуостров Трол ще ни разкрие едни от най-интересните пейзажи на островната държава, а притихналите, но кипящи от живот селца, ще ни запознаят с това какъв е и какъв е бил животът на местните жители. Пътят ни продължава към Лаугарбаки, където е нощувката.

15.10.2022-сб. 9 ден   Лаугарбаки – Хусафел                                                              (закуска)
Закуска. Преди да отидем в хотела в Хусафел, който е перфектен за наблюдение на Северното сияние, ще спрем в Музея на акулите в Бярнархьофн. Всъщност този „музей“ е част от ферма, чиито собственик ще разкаже и покаже как се приготвя националното ястие на исландците – хакарл – ферментирало месо от акула. Тъй като месото на рибата е отровно, ако се консумира сурово, процесът на обработка отнема 4-5 месеца, а процедурата включва заравяне в пясъка и сушене. Посещението на музея включва дегустация на местния специалитет и шнапс. Време за разходка в очакване на Северното сияние. Нощувка в Хусафел.

16.10.2022-нд. 10 ден  Рейкхолт  – Рейкявик                                                                                   (закуска)
Закуска. Днес се отправяме към западната част на страната, която е обявена от Lonely Planet за най-добрата дестинация през 2016 година. Ще посетим кратера Граброк, откъдето при чисто и ясно време се открива главозамайващата гледка към полето от застинала лава. Очакват ни горещият извор Дейлдартунгухвер, легендарният водопад Баранфосс („Детския водопад“) и каскадата Храунфосар. За финал ще посетим родното място на известния исландски историк, политик, адвокат, поет и автор на множество саги – Снори Стурлусон – Рейкхолт. Тук ще имаме възможност да потопим пръст в Снорралауг, където той се е къпал, за да придобием представа от температурата на водата. На път за Рейкявик ще минем покрай Хвалфьордур или фиорда на кита.
Завръщане в Рейкявик и трансфер до летище.

17.10.2022-пн. 11 ден  Рейкявик  - Франкфурт  -  София                                                                 
Полет на LH 869 в 00:25 от Рейкявик. Кацане във Франкфурт в 05:55. Излитане в 08:00 с LH 1456 и пристигане в София в 11:10 ч.
Хотели
07.10 – 09.10 Рейкявик Centerhotel Arnarhvoll 3* или подобен
09.10 – 11.10 Вик Hotel Vik 3* или подобен
11.10 – 12.10 Хьофн Hotel Hofn 3* или подобен
12.10 – 13.10 Егилстадир Hotel Lake 3* или подобен
13.10 – 14.10 Акурейри Kea Akureyri 4* или подобен
14.10 – 15.10 Лаугарбаки Hotel Laugarbakki 3* или подобен
15.10 – 16.10 Хусафел Hotel Husafell 3* или подобен
17.10 – 18.10 Рейкявик Centerhotel Arnarhvoll 3* или подобен

Цената включва

 • Самолетни билети с редовен полет на Луфтханза София – Франкфурт – Рейкявик – Франкфурт – София с включени такси, чекиран багаж до 20 кг с общ размер 158 см и ръчен багаж до 7 кг с размери 23 x 40 x 55 см.;
 • 9 нощувки със закуски по маршрута;
 • Всички трансфери по програмата;
 • Tранспорт по маршрута с комфортен минибус/ автобус;
 • Всички екскурзии с включени входни такси за обектите по програмата:
 • сити тур на Рейкявик с посещение на наблюдателната площадка Перлан;
 • обиколка на „Златния кръг“ - националния парк Тингветлир, Гейсир, Строхкюр, Гълфос;
 • посещение на Рейнисфяра, глетчера Мирдалсьокул, Йокулсарлон, диамантения плаж;
 • посещение на Джурпивогур с „Яйцата на залива“, водопада Хенифос и музея за дива природа;
 • посещение на водопада Детифос, геотермалната зона Намаскарт, природните бани Миватн, водопада Годафос;
 • разходка за наблюдение на китове, делфини и др.;
 • посещение на селцето Сиглуфьорддур;
 • посещение на кратера Граброк, извора Дейлдартунгухвер и родното място на Снори Стурлусон;
 • посещение на музея на акулата;
 • Местен шофьор-екскурзовод на английски език;
 • Водач-преводач от фирмата;

Цената не включва

 • Допълнителни екскурзии и посещения:
 • круиз за наблюдение на китове от Акурейри – 90 евро/ 176 лв.
 • Непосочените в програмата хранения, напитки, бакшиши за носачите на багаж, сервитьорите, хотелите   и други лични разходи;  
 • Медицинска застраховка с включен риск от заразяване с Covid-19 – цената се формира въз основа на възрастта на туриста, ще получите информация при записване;
 • Доброволна застраховка „Отмяна на пътуване“ с покритие в случай на Covid-19.
Допълнително се заплащат:
Такса обслужване на местните шофьори и екскурзоводи – 235 лв.;

 

Календар

Избрани оферти

Екскурзии

Блог

Новини

26.06.2022

Да пътуваш, означава да притежаваш света!

Вече почти всички държави в ЕС са премахнали ограниченията за пътуване или изискванията за представяне на зелен сертификат.  

18.01.2022

Зелените сертификати над 9 месеца стават невалидни за пътуване в ЕС от 1 февруари

След две седмици - от 1 февруари, в ЕС влизат в сила нови правила за валидността на ковид сертификатите за ваксинация. Тези, които са по-стари от 9 месеца, няма да могат да се използват за пътуване...

Абонирайте се за актуалните ни оферти