Рилски и Роженски манастир

Автобус
Добрич - Варна - Шумен -
Добърско- Сандански – Рупите - Роженски манастир – Мелник - с. Златолист – Рилски манастир
3 дни / 2 нощувки
09.04.2021, 14.05.2021, 11.06.2021
02.07.2021, 10.09.2021, 08.10.2021, 22.10.2021
от 175 лв.
Дата Цена Резервация
09.04.2021 от 175 лв. Резервирай
14.05.2021 от 175 лв. Резервирай
11.06.2021 от 175 лв. Резервирай
02.07.2021 от 175 лв. Резервирай
10.09.2021 от 175 лв. Резервирай
08.10.2021 от 175 лв. Резервирай
22.10.2021 от 175 лв. Резервирай

Програма

3 дни – 2 нощувки/ без нощни преходи  
 
С отпътуване от Варна, Добрич, Шумен, Търговище и Велико Търново
             
РАЗХОДКА ИЗ СВЕТИТЕ МЕСТА НА ЮГОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ
 
От Варна
Цена на човек в двойна стая дете до 14 г. на допълнително легло
от Варна/ Шумен-  пакетна цена 175 лв. 160 лв.
От Търговище / Велико Търново 165 лв. 150 лв.
 
 
 • Отпътуване от Добрич при мин. 12 човека – доплащане 10 лв. на човек в двете посоки
 
Цената включва:
 • Транспорт с комфортен автобус с климатик, аудио- и DVD-система;
 •  Посещение на църквата „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ с аязмото в с. Добърско с беседа;
 • 2 нощувки със закуски в СПА хотел  Св. Никола 4*  в гр.  Сандански;
 • Безплатно ползване в хотела на закрит басейн с минерална вода, външен термален басейн тип джакузи, сауна, римска баня, солна стая, фитнес;
 • Посещение на Рупите и църквата „Св. Петка Българска” на пророчицата Ванга;
 • Посещение на Роженски манастир, в който се намира известната чудотворна икона "Света Богородица Портаитиса";
 • Разглеждане на Мелник;
 • Посещение на Църквата „Св.Георги“ в с. Златолист, построена през 1857г., където е живяла пророчицата Преподобна Стойна;
 • Посещение на Рилски манастир „Успение Пресвета Богородица";
 • Екскурзовод  от туроператора.
 
Цената не включва:
 • Доплащане за единична стая – 30 лв.;
 • Входните такси на посещаваните туристически обекти:
Рилски манастир:
- Църковно-исторически музей: Възрастни - 8 лв.; Учащи - 1 лв.; Семейство (двама възрастни и деца) - 3 лв.билет за един възрастен и 1 лв. билет за едно дете;
- Хрельова кула, Етнографски музей и възрожденски гостни стаи, Манастирско стопанство:
Възрастни - 5 лв.; Учащи - 1 лв.; Семейство (двама възрастни и деца) - 3 лв. билет за един възрастен и 1 лв. билет за едно дете;
- Кордопуловата къща – 3,50 лева (разглеждане + дегустация на 1 вид вино);
- Музей на виното – 5 лева (включва дегустация на 4 вина) - Музей  на виното - дегустация на 3 сорта вино - 13 лв./човек;   дегустация на 4 сорта вино - 14 лв./човек;   дегустация на 5 сорта вино - 15 лв./човек;
- Градски исторически музей, гр. Мелник – 2 лв./възрастен; 1 лв./ученици и пенсионери; деца до 7 години и хора с увреждане - безплатен вход.
* Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.
 • Разходи от личен характер.
 
Програма
1 ден  Добрич - Варна - Шумен - Търговище –Добърско - Сандански
05:00ч. Отпътуване от Добрич, 06:00ч. от Варна, 07:00ч – от Шумен с редовни  почивки по пътя в посока село Добърско.
 Пристигане в Добърско - малкото селище в полите на Рила, добило популярност с църквата "Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат". Посещение на църквата, известна с двете загадъчни изображения, които наподобяват космически кораб и капсула. Според богословите това е само символика, изобразяваща славата на Бог. Така или иначе нарисуваната по този необичаен начин „Божия слава“ може да се види само в Добърско! Наричат я малката църква с големите чудеса! Архитектурата й, нетипичното изобразяване на християнски символи, множеството женски фрески – 30 на брой, свастиката на една от външните стени и многото легенди превръщат мястото в обект на всякакви хипотези и проучвания.
Ярките изображения на библейски сцени и одухотворените лица на светци са толкова живи и съвършени, че напомнят на шедьоврите на ренесансовия художник Джото, а не изтерзани мъченици, както повеляват каноните на православието. Образите на 460 светци в малката едва 160 кв.м църква, без сантиметър празно пространство са цветно пиршество за очите!
Отпътуване за Сандански около18:00 ч., пристигане в града и настаняване в хотела.
Свободно време. Нощувка.
2 ден  Рупите – Роженски манастир -  Мелник  –  с. Златолист (Преподобна Стойна)
Закуска. В 8:00ч. отпътуване за с. Златолист - известно с църквата „Свети Георги“, в която в началото на миналия век е живяла пророчицата преподобна Стойна - предшественичка на Ванга. И до днес се смята, че мястото притежава чудодейна сила, която лекува. Затова и храмът привлича хиляди поклоници. Освен църквичката в двора има кладенец и хилядолетен чинар, за които се говори, че притежават лечебно енергийно поле.
Следва посещение на Роженския манастир, основан през XIII век. Светата обител е известна с красивите си стъклописи и сложни дърворезби. Както много други български манастири и той има своя чудотворна икона на Дева Мария - "Света Богородица Портаитиса". 
На около 200 метра от светата обител може да  се посети гроба на Яне Сандански.
Около 13:00ч. отпътуване за Мелник. Пешеходна разходка в най-малкия град - музей в България. Разположено в подножието на уникалните Мелнишки земни пирамиди, градчето е известно с чудесното си вино. Сред забележителностите на града са Пашовата къща, Кордопуловата къща, руините на средновековни църкви и много други. Кордопуловата къща-музей е най-голямата запазена възрожденска къща по българските земи.
По желание, посещение на  Църкватa "Св. Антоний" - паметник на културата с национално значение и е част от културно-историческия резерват "Мелник". Построен е през 1765г. Съществува поверие, че патронът на храма - Свети Антоний лекувал душевно болни. Навремето тук са били лекувани психично болните, за което показва запазеният ствол с железни вериги, с които са се връзвали буйстващите. По средата на църквата има специална плоча с двуглавия орел на Патриаршията. Такива са поставяли само там, където лечебните свойства са особено силни. Цялата църква е изписана с цветя, херувими, серафими, ангели. Изключително ценен е иконостасът, иконите (особено "Матер Божия" и "Св. Богородица честнейшую херувим" от XVIIIв) и стенописите.
Свободно време за обяд.
Ок. 15:00ч. отпътуване за месността Рупите - разположена по брега на река Струма, в източното подножие на вулканичния хълм Кожух, само на 10 км от Петрич.  Посещение на храма “Св. Петка Българска”, построен през 1992 год. от баба Ванга и нейните поклонници, къщата на пророчицата, в която тя е прекарала последните 10 години от живота си и където е приемала посетители. „Не е важно какъв си - важното е да си добър човек!“ е казвала баба Ванга. На територията на местността Рупите има минерални извори и басейни. За тази чудотворна земя пророчицата казваше, че е наситена с особена енергия.
Свободно време за разходка в парка.
Отпътуване за Сандански.  Нощувка.
3 ден  Рилски манастир – Шумен –Варна - Добрич
Закуска. Отпътуване за Рилски манастир „Успение Пресвета Богородица” – най – внушителният паметник на българската архитектура и най – големият духовен център по българските земи. В Рилския манастир се намира една от най-богатите колекции на икони от 14 до 19в. Най-стара е иконата с изображението на Иван Рилски датираща от 14в. В иконостаса на главната църква се намира иконата "Одигитрия" (Пътеводителка) с 32 четириъгълни преградки с мощи на светци. Според преданието иконата е подарена на манастира от сестрата на цар Иван Шишман, така наречената "Мара бяла българка" - жена на султан Мурад І (1319-1389). В библиотеката на Рилския манастир се съхраняват около 250 ръкописни книги от периода между 11-19 век. В колекцията на манастира се пазят няколко интересни напрестолни кръста с миниатюрна резба и метални обкови от 17 – 18в. и няколко хоругвени кръстове. Връх на миниатюрната резба обаче е напрестолния кръст - дело на монах Рафаил. Изработен е от липово дърво за 12г. (от 1790 до 1802г.) и съдържа 36 сцени с няколкостотин фигури. В Рилския манастир е открита и първата печатница за щампи (гравюри върху метал и дърво) през 18в. Тук се намира и най-голямата колекция от клишета от това време. Престой около 2,30 часа за разглеждане на манастира.
Отпътуване за Варна с редовни почивки. Пристигане ок. 21-21:30ч. 
 • Всички посочени часове са ориентировъчни, не може  да се  гарантира стриктното им спазване. Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.
 • Потвърждение на часа и мястото на тръгване, номер на автобуса, име и телефон на екскурзовода /водача  се получава 2 дни преди отпътуване.
Забележка:  Препоръчва се туристите да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление. Сандали, високи обувки и т.н. не са подходящи за преходи от този тип. Екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност.
Отпътуване от :
Добрич - паркинга на Стоматологията.
Варна – пред Катедралата
Шумен – паркинга на Била
Търговище-  бензиностанция OMV /пътя за Велико Търново/
Велико Търново – от автогара Юг
 
Необходими документи: валиден документ за самоличност
Минимален брой за осъществяване на пътуването: 35 пълноплащащи  туриста. 
Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 7 дни преди датата на тръгване.
Записване и начин на плащане:
Внасяне на 50% от цената при записване, останалите 50% - до 14 дни преди отпътуване.
Пълна информация за пътуването се предоставя на емайл не по-късно от 3 дни преди отпътуване.
Настаняването в автобуса е по ред на записване.
Условия за анулации:
до 14 дни преди пътуването - 0%;
13 - 7 дни преди пътуването - 50 % от пакетната цена;
под 6 дни - 100%
 
Права на Потребителите:
ТУРОПЕРАТОРЪТ декларира, че носи пълна отговорност за точното изпълнение на туристическия пакет като цяло и  спазва основните права съгласно Директива (ЕС) 2015/2302. Подробна информация за Директива (ЕС) 2015/2302 може да намерите на следния интернет адрес:  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32015L2302 или на уеб-страницата на Туроператора.
 
Застраховка „Отмяна от пътуване“: ТО предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 82, ал. 1, т.8 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване,  прекъсване на пътуването и други. Повече информация относно условия и цени - в офиса на фирмата.
 
Травел Клуб България ЕООД притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РКК-01-6032/21.01.2008 г. и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора по чл. 42 ЗТ. на 20.05.2020 – застрахователна полица № 13062010010509 в  ЗК ”ЛЕВ ИНС” АД
За информация и записвания: 052983201, 0884 689975; e-mail: office@travelclub.bg

Цената включва

 
 • Транспорт с комфортен автобус с климатик, аудио- и DVD-система;
 •  Посещение на църквата „Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ с аязмото в с. Добърско с беседа;
 • 2 нощувки със закуски в СПА хотел  Св. Никола 4*  в гр.  Сандански;
 • Безплатно ползване в хотела на закрит басейн с минерална вода, външен термален басейн тип джакузи, сауна, римска баня, солна стая, фитнес;
 • Посещение на Рупите и църквата „Св. Петка Българска” на пророчицата Ванга;
 • Посещение на Роженски манастир, в който се намира известната чудотворна икона "Света Богородица Портаитиса";
 • Разглеждане на Мелник;
 • Посещение на Църквата „Св.Георги“ в с. Златолист, построена през 1857г., където е живяла пророчицата Преподобна Стойна;
 • Посещение на Рилски манастир „Успение Пресвета Богородица";
 • Екскурзовод  от туроператора.

Цената не включва

 
 • Доплащане за единична стая – 30 лв.;
 • Входните такси на посещаваните туристически обекти:
Рилски манастир:
- Църковно-исторически музей: Възрастни - 8 лв.; Учащи - 1 лв.; Семейство (двама възрастни и деца) - 3 лв.билет за един възрастен и 1 лв. билет за едно дете;
- Хрельова кула, Етнографски музей и възрожденски гостни стаи, Манастирско стопанство:
Възрастни - 5 лв.; Учащи - 1 лв.; Семейство (двама възрастни и деца) - 3 лв. билет за един възрастен и 1 лв. билет за едно дете;
- Кордопуловата къща – 3,50 лева (разглеждане + дегустация на 1 вид вино);
- Музей на виното – 5 лева (включва дегустация на 4 вина) - Музей  на виното - дегустация на 3 сорта вино - 13 лв./човек;   дегустация на 4 сорта вино - 14 лв./човек;   дегустация на 5 сорта вино - 15 лв./човек;
- Градски исторически музей, гр. Мелник – 2 лв./възрастен; 1 лв./ученици и пенсионери; деца до 7 години и хора с увреждане - безплатен вход.
* Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при евентуална промяна. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.
 • Разходи от личен характер.

Календар

Избрани оферти

Новини

Абонирайте се за актуалните ни оферти