Узбекистан и Аралско Море- една малка стъпка към безкрая!

Самолет
София - Истанбул - Узбекистан -
Истанбул - София - Варна
12 дни / 11 нощувки
15.05.2021
от 4401 лв.
Дата Цена Резервация
15.05.2021 от 4401 лв. Резервирай

Програма

15 май – 28 май
12 дни / 11 нощувки
 
Пътят на коприната – тези думи значат много. Това е повече от път. Това е символ. Исторически той има много разклонения, но основния минава през централноазиатските страни Киргизия, Узбекистан и Туркмения. Всяка от тях е една приказка, разказана сякаш от „Хиляда и една нощ“. По тези земи в продължение поне на 15 века керваните са пренасяли не само стоки, но и култури, религии и емоции от запад на изток и обратно. Узбекистан е перлата по този път. Ферганската долина, Ташкент, Самарканд, Бухара и Хива, Нукус, са като естествен декор на вековни легенди. Легендите говорят за суфистите от Бухара, Харема в Хива и персите от Самарканд. Влиянието на Руската империя е осезателно. „Голямата игра“ / спорът за надмощие и влияние по тези земи между Великобритания и Русия/, е оставила отпечатък и тук. Китайскита империя също е гравирала по тези земи разбирането си за вечност и неповторимост. Източни багри и нюанси. Тук сякаш думите отстъпват място на въображението. Докосвайки останките от такива велики исторически събития, определили бъдещето дори на европейската цивилизация, човек не може да остане безразличен. Всяко пътуване започва с една малка стъпка. Ние направихме нашата. Узбекистан е първото стъпало към непознатата централна Азия. Приятно пътуване.

 
Цена на човек в двойна/тройна стая 2250 евро / 4401 лева
 
Цена на човек в единична стая 2750 евро / 5379 лева

!!Необходимо е да се направи PCR тест в България 72 часа преди тръгване!!
 
Цената включва:
 • Самолетни билети по програмата с включени летишни такси и вътрешен полет.
 • 11 нощувки със закуски и вечери;
 • Билети за влак – Бухара – Самарканд /Самарканд- Ташкент;
 • Шоу програма в Хива;
 • Минерална вода 1л. на човек на ден;
 • При всяко пътуване има транспорт с климатик;
 • Джипове за екскурзията до Аралско Море;
 • Местен гид;
 • Застраховка "Помощ при пътуване" с покритие 20 000 щатски долара към "ЗД Евроинс" АД , покриваща медицински разходи в резултат на КОВИД-19;
 • Входни такси за всички обосновени забележителности (не включва снимки или видео);
 • Предпазен комплект (маски , ръкавици , дезинфектанти)​;
 • Застраховка „Помощ при пътуване“ с покритие 20 000 щатски долара към „ЗД Евроинс“ АД, покриваща медицински разходи в резултат на КОВИД-19.
Цената не включва:
 • Такси за снимки или за заснемане на видео в някой обекти;
 • Хранения извън посочените в  програмата;
 • Напитки;
 • Бакшиши;
 • Лични разходи;
 • Доплащане за единична стая - 500 евро.
 
Хотели по програмата:
 • Ташкент - GRAND Capital
 • Нукус - Jibek Joly
 • Аралско море - Yurt Camp
 • Хива - Orient Star Khiva
 • Бухара - Devon Begi
 • Самарканд - Malika
Изхранване: полупансион. В Аралско море пълен пансион.
Пътуващите от Варна: могат да ползват на връщане полет от Истанбул за Варна. На отиване полетът трябва да е от София.
Предимства на програмата:
 • Тематичен маршрут, насочен към ценители проучващи древния “път на коприната”;
 • Програма без аналог в България;
 • Специално подбрани хотели проверени на място;
 • Богата екскурзионна програма покриваща всичко най-интересно по маршрута;
 • Удобно годишно време за посещение на страната от Централна Азия;
 • Опитен водач на групата с шест тура по маршрута,  запознат в детайли с местните вярвания, обичаи и традиции;
 • Много добре клалифициран местен гид , запознат в детайли с изискванията на българските туристи.
 
Програма
 
Ден 1
Групата се събира в София на летището към 18:30-19:00 чекираме се и излитаме с полет ТК1030 за Истанбул в 21:30, кацаме в Истанбул в  22:55. След кратка почивка ще излетим от Истанбул за Ташкент с полет ТК368 в 00:55 и пристигаме в 07:10 в Ташкент
Ден 2
След закуска започваме обиколка на Ташкент , който е един от най-старите и големи градове в Централна Азия. Градът е столица на Узбекистан от 1930 г. насам и образец на съветската и постсъветската архитектура.Първо ще видим Музея за приложно изкуство, разположен в старото имение на руския губернатор. Тук има повече от 7000 произведения на традиционното народно изкуство, започвайки от първата половина на XIX век до ново време.По-късно ще посетим площад Мустакилик (Независимост) в сърцето на града и прочутото ташкентско метро, приличащо на подземен дворец, украсено с мрамор и гранит. Ще видим и площада на театъра Opera Navoi.След обед екскурзия до старата част на града за посещение на площад Хаст Имам - мястото, където са събрани реликви от мюсюлманския свят и е религиозният център на Ташкент, място за поклонение на вярващи от близо и далеч. В района се намират следните забележителности: Барак-Хан (XVI в.), Джамията Тила-Шейх (XIX в.), Мавзолеят на св. Кафал Шаши (XV в.) и Ислямският институт на Имам ал-Бухари, където се обучават бъдещите ислямски проповедници.Ще видим и богата библиотека от ориенталски ръкописи.
Гвоздеят на деня е напълно запазеният световноизвестен Коран на халифа Осман от седми век.Продължаваме с Кукелдашкото медресе и най-стария пазар в Ташкент - Чорсу. Бидейки векове наред на пътя на коприната, пазарът е бил важно средище на търговия. В 16 часа трансфер до летището и полет до Нукус в 18:20. Пристигане и трансфер до хотела за вечеря. Нощувка.
Ден 3
След закуска отпътуване с джипове за Муйнак. По пътя ще посетим паметника на жертвите от Втората световна война (сега символично посветен на Арал). Паметникът се намира в най-високата точка на Муйнак, откъдето се открива уникална панорамна гледка към града и морското дъно.В Муйнак ще посетим "Гробището на корабите", музей в Дома на културата, където са изложени творбите на художниците Ф. Мадгазин и Р. Матевосян, изобразяващи Аралско море и река Амударя в техните платна. Тук можете да сравните как морето се е променяло в годините. Обяд в къща за гости в Муйнак. Продължаваме по източеното дъно на Аралско море. Изкачвайки се до платото Устюрт, ще спрем до великолепните каньони. Разходка. Вечеря край огъня. Нощувка в лагера от юрти.
Ден 4
Закуска в лагера Юрт. След това събираме багажа и заминаваме. По пътя посещаваме крепостта Курганча кала от 13 век. Спирка в село Кубла Устюрт. Можете да опитате шубат (камилско кисело мляко). Пристигаме на езерото Судочье, посещаваме изоставеното село Урга, старата рибна фабрика и фара на хълма. Обяд в Кунград. След обяд трансфер до некропола Миздахан 14 век, разположен в района на Ходжели. Обиколка на некропола, по време на която ще видите: мавзолея Назлумхан (XII-XIVcc), хълма Касаб Джумарт, Шамун Наби (XIX век), мавзолея на Халифа Ережеп и Гаур кала (VI пр.н.е.-IX сл. Хр.). След програмата се връщаме в Нукус. Нощувка.
Ден 5
Слeд закуска ще се запознаете с културното наследство на Централна Азия в музея Савистки. Наричат го още малкият Ермитаж. По пътя до Хива ще посетим древните пустинни крепости Чалпик Кала, Кизил Кала, Топрак Кала, Аяз Кала и Кирк-Киз Кала. След пристигане в Хива, вечеряме в ресторант Ясавулбоши.Нощувка.
Ден 6
Хива - най-запазеният стар град в централна Азия. Каравани са преминавали векове от Китай към Европа и обратно. Незаобиколима спирка по пътя е била Хива - град-музей под небето.Ако някога сте мечтали да се потопите в източната приказка, мечтите ви ще се сбъднат. Обиколка на град Хива: Архитектурен комплекс Ичан-Кала (XII-XIX), Резиденцията на последния Хива-Хан , включително мавзолей Исмаил Ходжа, Медресето на Мохамед Амин Хан, замъкът Куня-Арк (XVI-XVI), Кулата на малката Калта, Таш Дворецът Hovli (XIX), мавзолеят Pahlavan Mahmud (XIV-XVIII), джамията Джума (X). Тесни улички, издълбани веранди и врати „айвани“, величествени минарета и мавзолеи, всички пазени с грижа в този град като голямо богатство на средновековната цивилизация.Ще видим демонстрация в работилница за коприна под егидата на ЮНЕСКО, където ще имате възможност да тъчете свои късове коприна.Вечеря в ресторант Мирсабоши с шоу-програма. Нощувка в хотела.
Ден 7
След ранна закуска отпътуваме за Бухара през фамозната червена пустиня Казъл -Кум (480 км, около 8 часа). За обяд ще спрем на пикник с предварително раздадени пакети, чай и кафе от нашите домакини. По пътя ще видим древната Амударя (преди Оксус). Пристигаме късния следобяд в Бухара. Настаняване в хотела за две нощувки. Вечеря в местен ресторант. Нощувка .
Ден 8
Закуска в хотела. Святата Бухара, родина на Ибн Сино (Авицена), обичан град на много светци и световно известният, веселият  Ходжа Насредин. Оживена, шумна и дори луксозна за времето си столица на Емирството. Когато чуете „Разкош на Изтока“ - това е Бухара!Обиколката на града започва с мавзолея на Исмаил Самани (гробницата на фамилията на зловещия Саманид от края на IX - началото на X век), мавзолея Chashma Ayub, джамията Боло-Хауз (началото на XX), Цитадела Ковчег (IV) - град в град, Ансамбъл Пой Калон (Пиедестал на Великия), религиозното сърце на Свещената Бухара, се състои от Минарет Калон (XII), Калия джамия (XII), Мири Арабска Медреса (XVI), Медресе на Улугбек ( 1417), медресе Нодир Диванбеги, медресето Абдул Азиз хан, джамията Магоки-Атори (датирана XII-XVI век), ансамбъл Ляби-Хауз (датирано от XIV-XVII век), ансамбъл Кош-медресе и медресетата Абдулахан. Завършваме деня с Чор-Минор (четири минарета).Свободно време.Съветваме ви да посетите Бухарските куполни базари (от 15-16 век): Токи Сарафон (Купол за обмен на пари), Токи-Телпак Фурушон (Куполът на производителите на шапки), Токи Заргарон (Куполът на бижутерите) и Тим Абдулахан (Центърът на коприната).Ще опитате автентични местни деликатеси в дома на Рахмон Тошей, опитен майстор на гоблени. Ще посетите и уъркшоп.Вечеря в ресторант Old Bukhara. Нощувка.
Ден 9
След закуска ще довършим започнатото от предния ден с посещение на мавзолея Bahouddin Nakshbandi (от XVI-XIX век), гробовете на майка му и неговия учител (от XIV), мавзолей Chor-Bakr (от X век), посещение на лятната резиденция Sitorai Мокхи Хоса (датирана XIX век).В 15 часа трансфер до гарата за следобеден влак до Самарканд.Пристигане и настаняване в хотел в Самарканд.Вечеря в местен ресторант. Нощувка.
Ден 10
Според четвъртия стълб в исляма, всеки вярващ е длъжен поне веднъж в живота си да посети Мека и Медина. Ако обаче не успее, посещението на Самарканд се е признавало за хадж. Ето до какво място сме се докоснали. След закуска целодневна обиколка на града. Започваме с Гур Емир - известната „Гробница на краля“. Това е мавзолеят на азиатския завоевател Тамерлан и неговите потомци. По-късно посещаваме площад Регистан, който дълги векове е бил сърцето на Самарканд. Думата "регистан" означава "пясъчно място" и произлиза от пясъка, останал след изсъхване на река, минаваща през региона. Ще видите трите красиви медресета: Медресето Улуг-Бек, построено през петнадесети век; медресето Тиля-Кори, построено през ХVІІ век; медресето Шер-Дор, построено също през седемнадесети век.По-късно ще видите най-величествената постройка от времето на Амир Тимур - главната петъчна джамия Биби-Ханъм,/ единствената наречена на жена/, и местния пазар на Пътя на коприната. Ще се насладим и на прочутите местни сладки.Следва забележителният комплекс Шахи Зинда, който е тясна улица, съдържаща множество мавзолеи, включително гробницата на Кази Заде Руми, която е била учителка на внука на Тимур, Улуг Бег.Вечеря в местен ресторант. Нощувка.
Ден 11
След закуска ще посетим разкопки и музея на древния град Афросиаб и обсерваторията на Улугбек, разположени на входа на Самарканд. Сред историческите паметници обсерваторията заема особено място. Построена е от Улугбек, /сина на Великия Амир Тимур/ през 1428-1429г.Следва трансфер до гарата за вечерен влак до Ташкент.Пристигане и настаняване в хотел Ташкент.Прощална вечеря в местен ресторант. Нощувка.
Ден 12
След вечеря трансфер до летището за вечерен полет от Ташкент ТК371 02:35 до Истанбул, кацаме в 05:50, след това излитаме за София в 07:50 с полет ТК1027 и кацаме в 09:05.

 Хотели по програмата:
 • Ташкент - GRAND Capital
 • Нукус - Jibek Joly
 • Аралско море - Yurt Camp
 • Хива - Orient Star Khiva
 • Бухара - Devon Begi
 • Самарканд - Malika
Изхранване: полупансион. В Аралско море пълен пансион.
Пътуващите от Варна: могат да ползват на връщане полет от Истанбул за Варна. На отиване полетът трябва да е от София.
Предимства на програмата:
 • Тематичен маршрут, насочен към ценители проучващи древния “път на коприната”;
 • Програма без аналог в България;
 • Специално подбрани хотели проверени на място;
 • Богата екскурзионна програма покриваща всичко най-интересно по маршрута;
 • Удобно годишно време за посещение на страната от Централна Азия;
 • Опитен водач на групата с шест тура по маршрута,  запознат в детайли с местните вярвания, обичаи и традиции;
 • Много добре клалифициран местен гид , запознат в детайли с изискванията на българските туристи.
Забележки:
**Цената на програмата е калкулирана при курс 1 USD = 1.65 BGN. При повишаване на курса с над 0,05 BGN цената подлежи на корекция.
 
Условия на пътуването:
Минимален брой туристи: 15
Срок за уведомяване за недостигнат минимален брой туристи: 20 дни преди тръгването.
Начин на плащане: депозит – 1000 лева и окончателно плащане – 14 дни преди тръгването.
Неустойки при анулация от страна на клиента:
а) от 30 дни до 14 дни преди пътуването – стойността на депозита
б) от 14 дни до деня на пътуването - 4% от цената на туристическият пакет, представляваща такса отказ и сумите по направени резервации по програмата, които са невъзвращаеми.
 
Медицинската застраховка за пътуване в чужбина, включена в пакетната цена,  е съгласно приложимата Нормативна уредба и Общи условия на Застрахователя в рамките на посочената в пакета застрахователна сума, която включва неотложни медицински разходи вследствие на акутно заболяване или злополука, разходи за медицинско транспортиране и репатриране, смърт причинена от злополука. Покритието смърт причинена от злополука не се прилага при лица под 14 години и над 65 години, за недееспособни лица, както и за лица със загубена работоспособност над 50%. Повече информация относно допълнителни възможности за застраховане към включената в пакета застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ – в офиса на фирмата. 
Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за съкращаване, прекъсване и анулиране на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора и времето, оставащо до началото на пътуването, като има значение и възрастта на Потребителя. Стойността на застраховката е между 2% и 3% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.
 
Туроператорът притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РКК-01-6032/21.01.2008 г. и е сключил застраховка Отговорност на
Туроператора по чл. 42 ЗТ. на 20.05.2020 – застрахователна полица № 13062010010509 в  ЗК ”ЛЕВ ИНС” АД

За информация и записвания: 052983201, 0884 689975; e-mail: office@travelclub.bg
 

Цената включва

 
 • Самолетни билети по програмата с включени летишни такси и вътрешен полет.
 • 11 нощувки със закуски и вечери;
 • Билети за влак – Бухара – Самарканд /Самарканд- Ташкент;
 • Шоу програма в Хива;
 • Минерална вода 1л. на човек на ден;
 • При всяко пътуване има транспорт с климатик;
 • Джипове за екскурзията до Аралско Море;
 • Местен гид;
 • Застраховка "Помощ при пътуване" с покритие 20 000 щатски долара към "ЗД Евроинс" АД , покриваща медицински разходи в резултат на КОВИД-19;
 • Входни такси за всички обосновени забележителности (не включва снимки или видео);
 • Предпазен комплект (маски , ръкавици , дезинфектанти)​;
 • Застраховка „Помощ при пътуване“ с покритие 20 000 щатски долара към „ЗД Евроинс“ АД, покриваща медицински разходи в резултат на КОВИД-19.

Цената не включва

 
 • Такси за снимки или за заснемане на видео в някой обекти;
 • Хранения извън посочените в  програмата;
 • Напитки;
 • Бакшиши;
 • Лични разходи;
 • Доплащане за единична стая - 500 евро.

Календар

Избрани оферти

Блог

Новини

15.04.2021

Турция: Турция налага нови ограничения до 17 май, а до 31 май ще се влиза с негативен ПСР тест

С настъпването на религиозния за мюсюлманите месец Рамазан /Рамадан/ в периода от 13.04.2021 г. до 17.05.2021 г. турските власти въвеждат следните ограничения: – През делничните дни се заб...

30.03.2021

България: Разхлабват част от мерките срещу Covid-19 от 1 април

От 1 април ще работят само тези ресторанти и заведения, които имат открити площи и градини. Това съобщи на брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той посочи, че ще има разхлабване...

Абонирайте се за актуалните ни оферти