Хисаря-Старосел-Музей на авиацията-Кукленски манастир-Асенова крепост-Араповски манастир-Музей на религиите

Автобус
Хисаря-Старосел-Пловдив стария град –Музей на авиацията-Кукленски манастир-Асеновград-Асенова крепост-Араповски манастир-Стара Загора-Музей на религиите
3 дни / 2 нощувки
19.08.2022, 22.09.2022, 14.10.2022
от 155 лв.
Дата Цена Резервация
19.08.2022 от 155 лв. Резервирай
22.09.2022 от 155 лв. Резервирай
14.10.2022 от 155 лв. Резервирай

Програма

Програма
Невероятната история на България
 
Хисаря-Старосел-Пловдив стария град –Музей на авиацията-Кукленски манастир-Асеновград-Асенова крепост-Араповски манастир-Стара Загора-Музей на религиите
 
2 нощувки със закуски
 
Дати на отпътуване : 30.04-02.05.2022/ 24.06-26.06.2022/29.07-31.07.2022/ 19.08-21.08.2022 /22.09-24.09.2022 / 14.10-16.10.2022
Програмата се осъществява от: * Добрич, Варна, Шумен, Велико Търново
 
Програма:
1 ден  Варна  - Хисаря – Старосел – Пловдив стария град и музей на Авиацията
Отпътуване от Варна в 05.00 ч  ул . Антим I
 • От Шумен  в 06:00 ч./От паркинга на Била * При минимум 12 туриста/ при по малко от 5-ти км.
 • Търговище-ОМВ на кръговото по пътя за Търново около 06:40ч.
 • От Велико Търново в 08:00 ч от автогара „Юг“
Пристигане в тракийски култов комплекс Старосел, където още през V в. съществувало тракийско селище. През 2000 г. екипът на покойният археолог Георги Китов открил до селото най-големия тракийски царски комплекс с храм мавзолей датиран V-ІV в. пр. Хр. В храма са изпълнявали религиозни ритуали свързани с култа към Богинята-майка, нейния син Слънцето и Орфей. За любителите на хубавото вино ще посетим и винарната в Старосел.
В този храм на виното ще имаме възможност за дегустация в копие от тракийския храм, както и да си закупим от староселското вино.
Разходката ни в античността продължава в Хисаря. Ще разгледаме част от Хисарската крепост, от която са запазени крепостни стени с обща дължина 2190м., дебелина около 3 м и височина 10 м., крепостни порти и отбранителни кули. Зад крепостните стени са се намирали различни сгради – казармени постройки, терми, църкви и некрополи. Можем да видим южната порта наречена „Камилите” и западната (Пазарджишката) порта.
Отправяме се към град Пловдив.Ще разгледаме красивата Европейска столица на Културата – Пловдив и Стария град. Архитектурно-историческият резерват "Старинен Пловдив" е включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта .Намира се в стария град на Трихълмието и включва паметници от различни епохи. Археологически комплекс "Небет тепе" и Тракийското селище.Ще видим и Античният театър на Филипопол.Театърът е запазен в първоначалния си архитектурен план. Къщата на Недкович , Къщата на Аргир Куюмджиоглу (Етнографският музей) , Крепостта на Филипополис - известен град от Римската епоха, Хисар Капия - източната врата, построена преди 2000 years, както и много възрожденски къщи, които създават специфичната атмосфера на Стария Пловдив. Възможност да се насладите на прекрасния спокоен дух на Старинен Пловдив и да вечеряте в някое от ресторантчетата . Нощувка
 
2 ри ден Пловдив- Музей на Авиацията-Кукленски манастир –Асеновград-Асенова крепост-Араповски манастир
Закуска. Отпътуване за Музея на Авиацията край Пловдив. Музеят на авиацията е основан през 1991г и разказва за развитието и постиженията на българската авиация. Музеят е филиал на Националния военноисторически музей и е разположен в непосредствена близост до летище Пловдив.
Музеят разполага с две богати експозиции - вътрешна и външна. Външната експозиция е разгърната на голяма площ и на нея са разположени множество летателни машини. Сред най-ценните експонати на музея е зелен военен хидроплан Арадо - 196 А-3 "Акула" - единственият запазен експонат в целия свят. Произведен е през 1938г в Германия и е доставен в България през 1943г. Във външната част на музея посетителите могат да видят още спортни, транспортни, военни самолети, изтребители от различни поколения и др.
 
Вътрешната експозиция на музея разказва не само за историята на българската авиация, но и за успехите на България в областта на космонавтиката. Тук може да се види оригиналният спускаем космически апарат на първия български космонавт Георги Иванов (член на международния екипаж на космическия кораб "Союз 33", изстрелян в орбита на 10 април 1979г). В музея се пази и оригиналният костюм и скафандърът на Георги Иванов. Спускаемият апарат е изложен заедно с оригиналния му парашут, който заема площ от 1000 кв. м и тежи 160кг.Една от най-интересните сбирки в Музея на авиацията е посветена на Асен Христов Йорданов. Това е създателят на първия самолет, построен в България. Макет на този самолет може да бъде видян в музея.
Отпътуваме за Кукленския манастир „Св.Св.Козма и Дамян”. „Кукленският манастир „Св. безсребърници Козма и Дамян“ пази спомена за героите от „Козият рог“. Тук те са изживели част от живота си, оставили са следа, която по чудо не е била заличена от вълните на времето. Кукленският манастир е основан през Второто българско царство и споменат още през 11в. в документ за имотите на Бачковския манастир. Още от древни времена над селото, разположено в полите на Родопите, блика минерален извор и макар хората тогава да не са знаели, че е минерален, славата на аязмото с лечебна сила става свещено място за поклонение и упование на болни хора...Казват, че водите му помагат на всякакви болести, но особено на хора с проблеми на нервната система или да го кажем направо - на душевноболни. В притвора на едната от двете църкви в комплекса все ще забележите окови – някога били 12 на брой, от които сега е останала само една. Навремето душевно болни поклонници били оковавани с тях към пода и са оставали през нощта в църковния притвор. На сутринта над тях са се пеели молитви от монасите, след което те са били карани до тук – до аязмения извор, където са били обливани с вода.Дълголетна и много интересна е историята на Кукленския манастир.Не пропускайте да я чуете!!
Отправяме се към град Асеновград и прочутата ,великолепна Асенова крепост. Наричат Асеновград "Малкия Ерусалим".Освен история, вино, дух и булчински рокли, край и в града има 15 църкви, 50 параклиса и 7 манастира. Асеновград - свещената порта на Родопа планина, започва там, където свършва Тракийската низина.
Отпътуване за Асенова крепост.Тя се извисява величествено и непристъпно с цялата тежест на мълчанието си. Средновековен паметник, чията история тръгва да се пише още дори от времето на траките. Паметникът на културата разполага с наблюдателница, водохранилища, жилища за управниците на крепостта и убежищата им. Църквата „Света Богородица Петричка“, разположена вътре в Асеновата крепост, е първият храм в източноправославния свят, в който се появява кула.
Разглеждане на крепостта и отпътуване за Араповския манастир "Св. Неделя".Известен с аязмото си и това , че е построен по време на турско робство.Легендата разказва, че болната дъщеря на тогавашния владетел на района - Арап бей, се разболяла. Той бил много отчаян, защото опитал да излекува детето си с всякакви лекари и илачи, но без успех. Насън му се присънила жена, която го посъветвала да изкъпе дъщеря си в свещения извор на християните. Арап бей я послушал и рожбата му се излекувала. Тогава той решил да дари земята си на християните да построят своя църква край аязмото. Те пък построили не църква, а манастир. Араповският манастир е още едно от местата, където необяснимите чудеса са част от него, а икони сбъдват желания. В църквата се намира чудотворната икона на Богородица, която предизвиква не само възхищение, но и странно усещане у някои от посетителите за хладен полъх и дори изтръпване. За нея хората разказват, че дарява с дете жените, които имат проблеми да заченат.А в двора на манастира блика лековита вода, з акоято казват , че помага на хора с проблеми със зрението.В манастира се издига и триетажната жилищна кула, предназначена да дава убежище на манастирското монашество и обитателите на манастира в несигурните времена, когато България е под османско иго.
Свободно време за разглеждане на манастира.Връщане в хотела.Свободно време.Нощувка.
3 ден Пловдив –Стара Загора-Музей на религиите-Варна
Закуска . Отпътуване за Стара Загора - един от най-древните градове в България. През епохите е носил различни имена - Берое, Августа Траяна, Верея, Ески Заара, Железник. Пешеходна разходка в централната част на Стара Загора с възможност за посещение на регионалния исторически музей, античен форум "Августа Траяна", художествената галерия, Хилендарския метох. Свободно време. Посещение на музей "Неолитни жилища", в който можете да се запознаете с една от най-старите европейски култури.Посещение на Музей на Религиите-Най-хубавото на този необикновен музей , е че не е музей в класическия смисъл на думата.Това е място,на което в продължение на хиляди години са почитали различни божества ,а посветените на тях храмове са били надстроявани един над друг.Така днес в архитектурен комплекс Музей на религиите , можете да видите на едно място бива джамия от 15 ти век построена върху основите на средновековна църква от 10 ти век,издигната върху езическо светилище на Тракийския конник от 2 ри век.Интересно нали !Свободно време за обяд и се отправяме към съответния град.Пристигане вечерта.
 
Отпътуване от : На човек в двойна стая /тройна стая Дете до 11.99 г.с 2-ма възрастни
Варна 169 лв 149 лв
Шумен 159 лв 139 лв
Търговище/ Велико Търново/ 155 лв 125 лв
 
 
Отпътуване от град Добрич при 4 човека – доплащане 18 лв на човек в двете посоки
Отпътуване от Добрич при 12 човека и повече – 13 лв на човек в двете посоки
 
Хотели
Хотели 3* 

Цената включва

Пакетнaта цена е в лева на човек и включва:
 • Транспорт с лицензиран автобус
 • Медицинска застраховка за лица до 65 год.
 • Екскурзоводско обслужване
 • 2 нощувки със закуски в Пловдив хотел 3 *
 • Посещение и разглеждане на Старият град Пловдив с екскурзовод
 • Посещение и разглеждане Хисаря и Старосел
 • Посещение на Музей на Авиацията
 • Посещение на Кукленски манастир и Араповски манастир
 • Посещение на Асеновград и Асенова крепост
 • Посещение на Стара Загора и Музей на религиите

Цената не включва

Цената не включва:
 • Раходи от личен характер
 • Медицинска застраховка за лица над 65 год – 5 лв за целия период /за лица от 75 – 80 год. – 6 лв / лица над 80 год. – не се застраховат
 • Входни такси за посещаваните обекти
 • Входни такси Хисаря – КОМБИНИРАН БИЛЕТ :АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ + РИМСКА ГРОБНИЦА + РИМСКИ ТЕРМИ – 7 лв възрастни / пенсионери 5 лв/учащи – 2 лв
 • Тракийска гробница Старосел – 4 лв / пенсионери и учащи 2 лв
 • Винарна Старосел – 5 лв
 • Музей на Авиацията Пловдив - Входен билет за ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания – 2 лв. /Входен билет за посещение на вътрешната и външната експозиция – 6 лв. /Входен билет за посещение на външната експозиция – 3 лв. /Входен билет за семейно посещение – 10 лв. /Входен билет за посещение на група (не по-малко от 12 души)– 4 лв. на човек/ Беседа 15 лв обща за групата.
 • Асенова крепост - Възрастни – 4 лв(организирани групи над 10 човека – 3 лв)/ Ученици, студенти и пенсионери - 2 лв
 • Музей на религиите - Възрастни – 3,00 лв./Ученици и редовни студенти – 1,00 лв./Групови посещения от 10 и повече лица – 2,00 лв. / Посетители в неравностойно положение – безплатно
 • Музей“Неолитно жилища“ Стара Загора - Възрастни – 5,00 лв./Пенсионери – 2,00 лв./Ученици и редовни студенти – 1,00 лв./Групови посещения от 10 и повече лица – 4,00 лв./ Посетители в неравностойно положение – безплатно
 • Доплащане за единично настаняване 45 лв за целия период 

Календар

Избрани оферти

Екскурзии

Блог

Новини

26.06.2022

Да пътуваш, означава да притежаваш света!

Вече почти всички държави в ЕС са премахнали ограниченията за пътуване или изискванията за представяне на зелен сертификат.  

18.01.2022

Зелените сертификати над 9 месеца стават невалидни за пътуване в ЕС от 1 февруари

След две седмици - от 1 февруари, в ЕС влизат в сила нови правила за валидността на ковид сертификатите за ваксинация. Тези, които са по-стари от 9 месеца, няма да могат да се използват за пътуване...

Абонирайте се за актуалните ни оферти