ЮГОИЗТОЧНА ТУРЦИЯ - АНАДОЛА И ГОРНА МЕСОПОТАМИЯ

Комбиниран
Варна - Истанбул – Хатай (Антакия) – Газиантеп – Адъяман – Шанлъ Урфа – Мардин – Мидят – Диарбакър – Ван – Истанбул – Варна
10 дни / 9 нощувки
27.04.2023, 02.10.2023, 23.10.2023
от 2250 лв.
Дата Цена Резервация
27.04.2023 от 2250 лв. Резервирай
02.10.2023 от 2250 лв. Резервирай
23.10.2023 от 2250 лв. Резервирай

Програма

Каним Ви на едно мистично пътуване, което ще завладее Вашите душа, ум и тяло. Ще пътуваме през Райска градина между реките Тигър и Ефрат, точно в средата на Анадола. Исторически, районът е известен като Месопотамия. Пътят на коприната минава през Месопотамия и стига чак до Китай. 
Програмата е разработена и се води от турския лицензиран екскурзовод Илхан Карабулут – един от най-добрите екскурзоводи на български език и един от първите, разработил програмите за Югоизточна Турция. От България водач ще е Юлиан Бонев.
ПРОМОЦИОНАЛНА ЦЕНА за записвания до 17.02.2022г.  или до изчерпване на местата:
 
  Възрастен в двойна / тройна стая Единична стая
Пакетна цена 2350 лв.
2250 лв.
2680 лв.
2580 лв.
 
 
ПРОГРАМА

1 ден: Варна – Истанбул – Хатай (Антакия)
06.00 Тръгване от Варна; 08.30 Тръгване от Бургас.
(точните часове на тръгване ще бъдат изпратени допълнително с информацията за пътуване).
Закуска в Къркларели (Лозенград) с местен бюрек (баница) и айрян. Продължаване за летище Истанбул.
17.25 Полет Истанбул – Антакия. Посрещане от турския автобус.
Трансфер до хотел в самия център на Антакия. Настаняване. Вечеря.
Вечерна пешеходна разходка в центъра на Антакия, около реката Аси (Оронтес) и парк Ататюрк. Нощувка.

2 ден: ОБЛАСТ ХАТАЙ – АНТАКИЯ
Закуска в хотела. Отпътуване за брега на Средиземно море. Посещение на Скалните тунели от времето  на римските императори Веспасиан и Тит. Поразителната структура е от древните римски архитектурни чудеса. Счита се за най-големия изкуствено създаден тунел в света (1380 метра), първоначално прокопан като воден канал. Посещение на пещерата Бешикли, която е гробница на богата римска фамилия.
Продължаване за Манастира на Св. Симеон Стълпник. Близо до Самандаг (планината на Симеон) се издига хълм, който някога е бил известен като Хълма на чудесата. 
Свети Симеон Стари е бил представител на необикновената група ранни християни, наречени стълпници, които вярвали, че можели да се доближат до Бог, като седели на върха на колони за продължителни периоди от време,
Първият отшелник, решил да живее благочестиво на стълб, Симеон Стари, прекарал 37 години по този начин. По-младият - Симеон Младши подобрил рекорда му с 15 години, защото живял на стълба 52 години. Още приживе учениците му построили църква и манастир около стълба. Скоро хълмът се превърнал в място за поклонение.
Връщане в Антакия. Посещение на Археологическия музей в Антакия с най-богатата колекция в света от мозайки.
Древната Антиохия се счита от много историци за втория най-важен град в християнството след Йерусалим. Той е бил главен център за планиране и организиране на първите мисионерски мисии на апостолите.
Посещение на скалната църква „Св. Петър”, която представлява древна пещерна църква с каменна фасада. Смята се, че пещерата е била издълбана от самия апостол Петър като място за срещи на ранната християнска общност в Антиохия. Това дава повод да се смята за най-ранната църква в християнството.
Придвижване към центъра на Антакия. Посещение на Джамията Хабиби Неджар - първата джамия в Анадола.
Свободно време на „Узун Чаршъ” - Дългата чаршия в Антакия за разходка. Вечеря в хотела. Нощувка.

3 ден: АНТАКИЯ – ГАЗИАНТЕП – ХАЛФЕТИ – АДЪЯМАН
Закуска в хотела. Отпътуване за Газиантеп. 
Газиантеп е най-големият граничен град в Турция, едно от най-старите постоянно населени места в света. Известен е с 3 неща:
 • Най-вкусната баклава  в цяла Турция – сладкарският шедьовър се приготвя от слоеве точени кори, пълни с крем от грис и шам-фъстък местно производство. Процесът по приготвянето му отнема четири дни – от ръчното разточване на корите, изпичането им с пълнежа, до сиропирането. Газиантеп зарежда с баклава най-реномираните вериги ресторанти и хотели в цяла Турция, а транспортирането на тавите става със самолет. Сладкишът е първият турски продукт, регистриран в Европейския съюз от края на 2013г. и 16-то име на храна извън Европейския съюз, който получава статут на защитен хранителен продукт, както например чаят Darjeeling от Индия. Оттук нататък никой друг няма правото да произвежда традиционния сиропиран специалитет с орехи под името “Баклава от Антеп”.
 • Бакъра 
 • Един от най-големите в света Музей на  мозайките ZEUGMA, в който е преместен цял древноримски град - ЗЕУГМА. Уникален като архитектура, представящ 1700 кв.м мозайки отпреди 4 век пр. Хр. Най-интересният експонат е направеното от малки камъчета лице на  циганка, за което се предполага, че е лицето на Александър Македонски.
Туристическа програма в града.
Посещение на музея на  мозайките ZEUGMA и разходка до крепостта Антепа.
Обяд ресторант с местна кухня – ще опитаме едни от най-известните кухни в Турция – лахмаджун, антепски кебап и баклава с антепски шам-фъстък (включен в цената).
Свободно време на пазара  на  бакъра, баклавата и Антеп шам-фъстъка.   
След обяд отпътуване за Халфети. Провеждане на разходка с моторен кораб по р. Ефрат. Ще се разходим по реката и ще видим стърчащите  минарета и стълбове над водата. Тук е сниман турският сериал Черната  роза.
Отпътуване за Aдъяман. Пристигане и настаняване в хотела. Вечеря.

4 ден: АДЪЯМАН – НЕМРУТ – ШАНЛЪ УРФА -
03:00 Ранно отпътуване за Немрут. Посрещане на изгрева на връх НЕМРУТ (2150 м), откъдето ще наблюдаваме изгрева на слънцето, една спираща дъха гледка. На Немрут е известният погребален комплекс  на Антиох I /69-36 г. пр. Хр./, направил първия опит за обединение на западния и източния култ. На върха на двете страни на  билото (изток и запад) са известните статуи на Аполон, Зевс, Херкулес и свещени животни. Падналите глави на  8-10 метровите статуи на богове имат индивидуални черти и са в елинистичен стил. Предполага се, че са  изработени  през 63 г.пр. Хр. Царството се казвало Комагена. Комплексът е бил духовна семинария. В култов надпис, Антиох е декларирал,че е построил мястото за векове и идните  поколения като благодарност към  боговете  и своите предшественици. Гробницата е открита през 1881г. През 1987г. мястото  е обявено от ЮНЕСКО за част от световното  наследство. Той е един от най-важните  национални  паркове  на Турция  и е най- високо  разположеният музей на открито в света. 
Около 08:45 Завръщане в хотела. Закуска. Кратка почивка в хотела.
Отпътуване за Шанлъ Урфа. Фотопауза на панорамната площадка над реката Ефрат към най-големия язовир в Турция - Ататюрк. Пристигане в Шанлъ Урфа.
Библията и Корана твърдят, че тук са родени Авраам (Ибрахим) и пророците Йезекия, Йов и Илия. Градът се е казвал Едеса и Мойсей е живял тук като  овчар 7 години преди да се върне в Египет. Тук за пръв път е разрешено на християните да изповядват религията си. Пещерата, в която се смята,че е роден пророкът Ибрахим (Авраам според християнството), е превърнала  града в едно от най-важните места за поклоничество от Средновековието насам. В центъра на града има парк с изкуствено езеро - Езерото на свещената риба (Балъклъ гьол). Там Авраам е бил хвърлен в огъня от Нимрод. Огънят се е превърнал в езеро, а дървата от кладата - в риба.
Разглеждане на Археологическия музей, музея на мозайките с Амазонките, пещерата на Авраам и Езерото на свещената риба (Балъклъ гьол). Свободно време на чаршията за обяд.
Настаняване в хотела в Шанлъ Урфа. Вечеря. Нощувка.

5 ден: ШАНЛЪ УРФА – ГЬОБЕКЛИ ТЕПЕ – КАРАХАНТЕПЕ – АРКАДИОПОЛИС - ХАРРАН – ШАНЛЪ УРФА
Закуска в хотела. Този ден ще се върнем около 12 000 години назад във времето и пространството.
Отпътуване за Гьобекли тепе ,Прашният хълм,  археологически комплекс от неолитната епоха. Най-древният мегалит в света. Наричан „Нулевата точка на световната история”. Възрастта му е на около 12 000 години и датира от XII-ІХ хилядолетие до новата ера. Този комплекс е по-стар от Египетските  пирамиди. Открит е в началото на 1960-те години. Гобекли тепе представлява древно култово съоръжение и е най-древната религиозна постройка. На това свещено място е много странно как небето се слива със Земята.
Отпътуване за Карахантепе – новооткритата неолитна археологическа зона. В резултат на няколкогодишни археологически разкопки на хълма са открити мегалити подобни на тези в Гьобеклитепе, поставени в шест помещения.
На същото място археолозите откриват човешки статуи и статии на различни животни. При направените археологически тестове се оказва, че мегалитите са на възраст 12000-12500г. Това подсказва, че Карахантепе може да се окаже още по-стар култов комплекс от Гьобекли тепе!
По времето на римския император Аркадий (395 - 408) районът на Урфа и Харан е гранична зона между Римската империя и Сасанидската империя. Аркадий строи няколко гранични градове с военни гарнизони за охраняване на границата. Най-големият от тях е Аркадиополис.
Определят го като Ефес на Югоизтока поради архитектурата му, наподобяваща Ефес. Въпреки, че все още не градът не е разкрит напълно, човек се впечатлява от останките от крепостните стени, древните храмове на римските богове, Митра и християнството. Едно от най-интересните неща са тунелите, изкопани под целия град.
Мюсюлманите вярват, че пророкът Шуайб е използвал пещера тук като къща и място за поклонение.
Шуайб е древен пророк в исляма и най-почитаният пророк във вярата на другите. Той традиционно се идентифицира с библейския Йетро, тъста на Мойсей.
Днес този древен град носи името на пророка от тези вярвания.
Продължаване и посещение на библейския Харран - древен град в северна Месопотамия, споменат в хетските документи и кръстопът на важни търговски пътища между Анадола и Месопотамия. Това е превърнало града и във важен културен и научен център. Тук Авраам е спрял по пътя си от Ур към ханаанската земя заедно със съпругата си  Сара. Яков, внукът на  Авраам също живял там  известно време.  Университетът в Харан, който е един от най-древните в света, е бил прочут в древността като огнище на знания. Тук са се намирали най-прочутите математици и медици на древността. Разглеждане на Харран и светилището на бог Син.
Завръщане в Урфа. Само тази вечер няма платена вечеря.
20.00 Анадолска вечер “Sira Gecesi – вечеря и анадолска музика на живо. Цена: 15 евро. Нощувка.

6 ден: ШАНЛЪ УРФА – КРЕПОСТ ДАРА – МАНАСТИР ДЕЙРУЛ ЗАФАРАН – МАРДИН 
Закуска. Отпътуване за Мардин. По пътя посещение на скалната крепост Дара.
Посещение на манастира Дейрул Зафаран. Манастирът е един от религиозните и образователни центрове на Сирийската църква. В него се намира и древен храм на Бога на слънцето Митра.
След разглеждането на манастира отпътуване за Мардин - турският Ерусалим. Градът е разположен на границата между Анадола и Месопотамия. На арамейски името означава крепост. Каменната архитектура  на града е единствена по рода си в света. Сградите са фантастична смесица от персийска, арабска и селджукска архитектура. Тук има над 20 уникални пещери, където са се криели от преследване ранните християни. Мардин е с облик музей на открито. Тук се намират и църквите на едно от най-старите  християнски общества- Сирианите.
Настаняване в хотел в старата част на града. Вечеря. Свободно време.

7 ден: МАРДИН – МИДЯТ – МАНАСТИР „МОР ГАБРИЕЛ“ – МАРДИН
Закуска. Отпътуване за Мидят. Пешеходен тур в стария град на Мидят и арамейската църква. Със своите каменни конаци (имения), каменни улици, сводести пасажи, асирийски църкви с издигащи се камбанарии, Мидят ви потапя в една невероятна атмосфера, наподобяваща средновековен град. Едно от най-големите каменни имения – „Домът на културата” е една от главните атракции на Мидят. Това е имението, където са снимани сериалите „Съла“ и „Вятърничав”. Свободно време на чаршията.
След чаршията се посещава манастира Мор Габриел. Манастирът е едно от известните и велики произведения на древната сирийска християнска общност. Построен е през 397г. от Мор (Свети) Шмуел и Мор (Свети) Шемун върху древен зороастрийски храм. Светата обител е един от най-ранните християнски храмове.
Завръщане в Мардин. Пешеходен тур на Мардин с посещение на медресето Зинджирие, Улу Джами (голямата джамия), украсените с каменна резба къщи, църквата  Кърклар (Св. 40 мъченици), построена през 569 г., църквата на Дева Мария.
Свободно време. Вечеря и нощувка в Мардин.

8 ден: МАРДИН – КРЕПОСТ ЗАРЗЕВАН – ДИАРБАКЪР
Закуска в хотела. Отпътуване за Диарбакър. По пътя посещение на крепостта Зарзеван. Крепостта е един от най-добре запазените римски гарнизони в света със своето военно селище, с подземни и надземни структури и носи следи от различни културно-религиозни фази, които съставляват културното развитие на човечеството. Езическите и християнски римски архитектурни структури отразяват всички характеристики и технологично развитие на периода. Тук се намира единственият запазен до днес храм на бог Митра на източната граница на Рим.
Преди Диарбакър  - фотопауза на историческия мост над река Тигър Ongözlü.
Пристигане в Диарбакър. Туристическа програма в Диарбакър - разходка по крепостта на Диарбакър и в стария град, минарето на четири колони. Посещение на арменска църква, джамията Улу (стар християнски манастир), панорамната площадка с изглед към градините Хавсел и археологическия музей на Диарбакър.
Настаняване в хотел в Диарбакър. Вечеря в хотела. Нощувка.

9 ден: ДИАРБАКЪР – МОСТ МАЛАБАДИ – ЕЗЕРОТО ВАН – ОСТРОВ АКДАМАР – АРМЕНСКАТА КАТЕДРАЛА – ЧАВУШТЕПЕ – ВАН
Закуса. Отпътуване за Ван през Битлис и Татван. Фотопауза на моста Малабади. Каменният мост е с най-големия оцелял арков участък в света със своята заострена главна арка с обхват 40,86 метра. На него са снимани сцени от известния турски сериал „Вятърничав”.
Продължаване за езерото Ван. Качване на моторно корабче и посещение на остров Акдамар и арменската катедрална църква на Светия кръст от 10 век.
Връщане  на сушата и посещение на военната столица на древната държава Урарту Сардурхинли (Чавуштепе).
Пристигане във Ван. Настаняване в хотела. Вечеря.

10 ден: ВАН – ИСТАНБУЛ
Закуска. Туристическа програма във Ван – посещение на крепоста Ван от времето на Урарту и Археологическия музей. Посещение на разводник за котки, където може да се наблюдава известната котка от Ван
Свободно време в центъра на Ван и търговски център. Трансфер до летище Ван.
17.30 Полет за Истанбул. 19.30 Пристигане в Истанбул. Отпътуване за България. Спиране в Лозенград за вечеря. Продължаване за България


 Нощувки:
 • 2 нощувки           Хатай (Антакия), хотел Necar (закуска и вечеря) или подобен;
 • 1 нощувка           Адъяман, хотел Bozdoğan (закуска и вечеря) или подобен;
 • 2 нощувка           Шанлъ Урфа, хотел Harran (закуска и вечеря) или подобен;
 • 2 нощувки           Мардин, хотел Artuklu Kervansaray (закуска и вечеря) или подобен;
 • 1 нощувка           Диарбакър, хотел Anemon (закуска и вечеря) или подобен;
 • 1 нощувка           Ван, хотел Grand Van (закуска и вечеря) или подобен;
 
Километри:
Антакия-Газиантеп-200км, Газиантеп-Адъйаман: 150км, Адъяман-Немрут: 90км, Адъйаман -Шанлъурфа: 110км, Шанлъурфа-Мардин: 190км, Мардин-Мидят: 70км, Мидят-Диарбакър: 170км, Диарбакър-Ван: 380км
Последователността на мероприятията по програмата може да бъде променяна по дни и часове, с оглед възможностите за осъществяването им, без това да ощетява участниците.
 
Необходими документи: Валиден международен паспорт; за деца до 18 год. се изисква нотариално заверена родителска декларация от непътуващия/те родител/и – оригинал и копие.
 
Минимален брой за осъществяване на пътуването: 20 туристи. Максимален брой: 30 туристи 
 
Актуалната информация при пътуване към 01.01.2023г.:
Република Турция:
НЕ СЕ ИЗИСКВА представяне цифров Covid сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване (PCR тест или Antigen тест).
Република България:
НЕ СЕ ИЗИСКВА представяне цифров Covid сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване (PCR тест или Antigen тест).
Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 14 дни преди датата на тръгване.
Други: Пътуването не е подходящо за лица с ограничена подвижност.
Записване и начин на плащане:
 • 30% аванс при записване;
 • Остатъкът до 30 дни преди датата на отпътуване;
Места в автобуса: Настаняването в автобуса е по ред на записване.
 
Условия за анулации и неустойки:
До 3 дни след сключване на договора и заплащане на аванса от 30% от пакетна цена - без неустойка;
От 4-я ден след сключване на договора и заплащане на аванса – неустойка 30% от пакетната цена;
До 30 дни преди началлната дата на екскурзията – неустойка 50% от пакетната цена;
По-малко от 30 дни преди началаната дата на екскурзията – неустойка 100% от заплатената сума.
 
Медицинската застраховка за пътуване в чужбина, включена в пакетната цена,  е съгласно приложимата Нормативна уредба и Общи условия на Застрахователя в рамките на посочената в пакета застрахователна сума, която включва неотложни медицински разходи вследствие на акутно заболяване или злополука, разходи за медицинско транспортиране и репатриране, смърт причинена от злополука. Покритието смърт причинена от злополука не се прилага при лица под 14 години и над 65 години, за недееспособни лица, както и за лица със загубена работоспособност над 50%. Повече информация относно допълнителни възможности за застраховане към включената в пакета застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ – в офиса на фирмата.
 
Входни такси за посещаваните по програмата обекти и музеи към 01.01.2023:
Обект Входна такса турски лири
Църква „Св. Петър” – Антакия 40
Археологически музей и Музей на мозайките 40
Тунелите на Тит Веспасиан 15
Музей Зеугма 40
Немрут 30
Гьобеклипете 55
Археологически музей Шанлъ Урфа 25
Манастир Дейрул Зафаран 25
Медресе Зинджирие 15
Етнографски дом Мидят 15
Археологически музей Диарбакър  25
Приемник + слушалки по време на цялата екскурзия  160
  485,00 лири = 50 лв.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Окончателната цена на входните такси се обявява 14 дни преди пътуването!
Застраховка „Отмяна от пътуване“, включваща и отмяна на пътуването поради COVID-19: ТО предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 82, ал. 1, т.8 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване,  прекъсване на пътуването и други.
Покритие: Възстановяване на възникналите разходи при анулиране на резервирано пътуване:
 • Ако застрахованото лице се разболее от COVID-19 или е поставено под карантина поради съмнение за заболяване и следователно трябва да отмени планирано пътуване, застраховката покрива възстановяването на разходите за анулиране на пътуването.
 • Заболяването на съпруг/а или близък роднина, който не пътува, също се счита за причина за анулиране на пътуването, при условие че лицето има живото-застрашаващо състояние поради COVID-19 и се нуждае от интензивни грижи в болница;
 • Неочаквано възпрепятстване на пътуването от служебен или семеен характер, в това число внезапно съкращаване от работа;
Следните събития също остават изключени от обхвата на застраховките:
 • Пътуване до държави/райони, за които властите са издали официални предупреждения за пътуване (степен 5 или 6);
 • Страх от предприемане на пътуване;
 • Отказ за спазване или несъобразяване с правила и разпоредби в съответната дестинация.
Информация относно пълните условия по тази застраховка - в офиса на фирмата.
 
Такса гориво: Поради постоянно променящите се цени на горивата, авиокомпаниите могат да начислят т.нар. горивна такса /fuel surcharge/. В такъв случай към цената на пътуването ще се добави и фактическата стойност на горивната такса, изчислена по формула, обяснена по-долу, като тя е дължима за всички резервации за полета, за които се начислява, без значение кога са направени същите. Ако има такова изменение, информация за стойността му се обявява 20 дни преди датата на съответния полет и информацията се предава на клиентите. Заплащането на горивната такса се извършва до 7 дни преди датата на отпътуване, в агенцията, в която е направена резервацията (за записвания по-малко от 20 дни преди съответния полет важи същата обявената горивна такса, ако има такава).
Травел Клуб България ЕООД притежава Удостоверение за туроператорска и туристическа агентска дейност № РКК-01-6032/21.01.2008 г. и е сключил застраховка Отговорност на Туроператора по чл. 42 ЗТ. 16.05.2022 – застрахователна полица № 13062210000608 в  ЗК ”ЛЕВ ИНС” АД
За информация и записвания: 0884689975, 0884299784, 0888744449; e-mail: office@travelclub.bg
 
 

Цената включва

 • Самолетен  билет Истанбул – Хатай (Антакия) /Ван – Истанбул с летищни такси;
 • 1 бр. ръчен багаж до 8 кг и 1 бг. чекиран багаж до 20 кг;
 • Автобусен трансфер Варна – Бургас – Истанбул – България;
 • Транспорт с климатизиран автобус по целия маршрут от турска транспортна фирма;
 • Двупосочен трансфер с микробус за изкачване на планината Немрут;
 • 9 нощувки с 9 закуски и 8 вечери: 2 в Антакия, 1 в Адъяман, 2 в Шанлъурфа, 2 в Мардин, 1 в Диарбакър, 1 във Ван.
 • Обяд в Газиантеп с типична местна кухна и най-известната баклава;
 • Информационна книжка, съдържаща богата информация и карти;
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ с покритие 10000 евро (включва болнично лечение в случай на заболяване от Covid-19) за лица до 65г.;
 • Лицензиран турски екскурзовод - Илхан Карабулут на  български език, придружаващ групата през  цялото време  и беседи във всички  обекти;
 • Представител на туроператора – Юлиан Бонев.

Цената не включва

 • Обяди. Включен е 1 обяд в Газиантеп;
 • Анадолска вечер “Sira Gecesi” – вечеря с анадолска музика на живо. Цена: 15 евро.
 • Входни такси за посещаваните по програмата обекти и музеи, виж по-долу;
 • Такса гориво (виж забележката по-долу);
 • Туристическа такса, платима в хотела (при наличие на такава);
 • Застраховка „Отмяна на пътуване“;
 • Медицинска застраховка с покритие 10000 евро за лица от 70 год. до 74,99 год. – доплащане 30.00 лв. Медицинска застраховка с покритие 4000 евро за лица от 75 год. до 79,99 год. – доплащане 50.00 лв. Лица над 80 год. е необходимо да се застраховат самостоятелно, като предоставят  копие от полицата.
 • PCR тест, антигенен тест или зелен сертификат (ако се изисква);

Календар

Избрани оферти

Екскурзии

Блог

Новини

18.01.2022

Зелените сертификати над 9 месеца стават невалидни за пътуване в ЕС от 1 февруари

След две седмици - от 1 февруари, в ЕС влизат в сила нови правила за валидността на ковид сертификатите за ваксинация. Тези, които са по-стари от 9 месеца, няма да могат да се използват за пътуване...

04.08.2021

Непроменени изисквания за пътуване за Турция и Гърция! Официална позиция на Травел Клуб България ЕООД

Днес (04.08.2021г.) Министерството на здравеопазването излезе с "препоръка" българите да се въздържат от пътувания до редица държави, в това число Гърция и Турция, поради "усложнена ...

Абонирайте се за актуалните ни оферти