Истанбул: Йешилкьой (Сан Стефано) – Yeşilköy

20.03.2021
Истанбул: Йешилкьой (Сан Стефано) – Yeşilköy
Предполагаме, че всички сте чували за Сан Стефано, но въпреки това мястото не е много популярно за посещаващите Истанбул.
Името Сан Стефано идва от византийски времена, когато на това място, търсейки пристан от бурята, спира кораб, който пренася мощите на Свети Стефан. Корабът остава три дни, но легендите се носят дълго след това. Затова и сега има три църкви там с името на Свети Стефан - православна, католическа и арменска.
Името Сан Стефано се е използвало до 1925-1926г.
Yeşilköy(означава Зелено село на турски) е било малко село на десетина километра от Истанбул, което става известно(за нас) с подписването на Санстефанския мирен договор.
В доста български медии има снимка на красива къща, която е представена за въпросното място, но реалността е друга.
Оригиналната къща, където е подписан договора е разрушена от земетресение - била е разположена на брега на морето. По-долу има две фотографии на къщата, които са направени от Pascal Sébah.
Ето някои интересни факти, свързани с този квартал.
Смята се, че в Йешилкьой е положено началото на турското кино - заснет е филм от Fuat Özkınay за разрушаването на руски паметник, построен след края на руско-турската война. За съжаление лентата е загубена в годините.
Тук се намира и фарът Yeşilköy-Ayestefanos, който е построен по времето на Султан Абдулмеджид през 1856г.
Йешилкьой сега е много красиво, спокойно и приятно кварталче. Тук сякаш не си в Истанбул. Има стари запазени къщи, има стари неподдържани къщи, има нови къщи и има много къщи с красиви поддържани дворове.
Красивата къща от снимките (била е собственост на семейство Симеонолу, но вече е закупена от друго семейство) все пак има връзка с историята - там са били отседнали офицери, подготвящи договора.
Няма как къщата да се посети вътре, защото това е частен дом. Къщата и двора към нея са очарователни!
В Йешилкьой има няколко малки плажа, където местните хора плажуват и се забавляват.
Освен плажовете има много кокетни ресторантчета и сладкарници.
Като заключение, бихме отбелязали, че Йешилкьой е чудесно място за изкарване на един ден, съчетавайки малко история, море, релакс и хапване.

Йешилкьой може да се види по време на нашата екскурзия „ИСТАНБУЛ – ФЕЕРИЯ ОТ ЛАЛЕТА 2021“

Източник: Мария Иванова, фейсбук група "Истанбул хотели и забележителности"
Всички статии

Календар

Избрани оферти

Блог

Новини

04.08.2021

Непроменени изисквания за пътуване за Турция и Гърция! Официална позиция на Травел Клуб България ЕООД

Днес (04.08.2021г.) Министерството на здравеопазването излезе с "препоръка" българите да се въздържат от пътувания до редица държави, в това число Гърция и Турция, поради "усложнена ...

31.05.2021

Турция: С нови правила за българите, влизащи в страната

Съгласно Заповед на Министерството на вътрешните работи на Република Турция, публикувана и влязла в сила на 26 май 2021 г., във връзка с условията за пътуване на българските граждани в Турция в усл...

Абонирайте се за актуалните ни оферти