Истанбул - Феерия от лалета

24.03.2021
Истанбул - Феерия от лалета
Международният фестивал на ЛАЛЕТО е смятан за най-стар в света фестивал. Превръща града във ФЕЕРИЯ от най-различни по вид, форма и цвят лалета.
Най-големите паркове на града потъват в разкоша на лалетата и са място за концерти, изложби и други атракции. Това време е най-подходящо за хората, които вече познават основните забележителности в Истанбул и желаят да се докоснат до нещо различно. 

Първоначално лалето е било диво цвете, растящо в Централна Азия, и е култивирано за пръв път от турците още през 1000 сл. Хр. Турците наричали цветето tulband или tulipant, което бил техният опростен изговор на персийската дума dulband (тюрбан). Името на цветето се приписва на приликата на разцъфтелия му цвят с тюрбан или на мекотата му, която при допир напомняла за муселин – tülbend (думата за муселин на османски турски
, която също произлиза от персийската turban). Българското название „лале“ произлиза от турски и персийски език.

Но как лалето е достигнало Европа? Вярва се, че първите луковици и семена на лале са изпратени от Османската империя до Виена през 1554 г. от Ожие дьо Бусбек, пратеник на Фердинанд I, Свещен римски император. Силно заинтересован от тези растения, дьо Бусбек изпраща писмо до родината си заедно с една партида луковици, които били посадени и отглеждани във Виенската градина, от австрийският ботаник и учен К. Клузиус, с лечебна цел.

В края на ХVI век дьо Бусбек става професор и сам започва да отглежда лалета между Лайден и Хаарлем – градове разположени до реките Стар Рейн и Спаарне, Холандия. В зоната между тези два града са посадени хиляди лалета, а общата им площ достига 16 500 хектара. Основните зони се намират на юг от Хаарлем и на север от линията Алкмаар – Хоорн. Поради благоприятните условия, успехът в отглеждането на лалетата, както и други луковичи цветя, бил неочаквано голям. Интересен факт е, че необичайната шарка по листата на някои сортове лалета, е била предизвикана от болест, но днес тя се възприема като ефект, а някои предполагат, че е резултат от смесването на различни сортове. Холандия се превръща в център за отглеждане на луковични растения, най-вече лалета. В наши дни лалето е национален символ на тази страна. Днес Холандия е най-големият износител на цветя и контролира близо 80 % от търговията с лалета.

В Османската империя лалето постепенно станала едно от най-почитаните цветя. Едан от причините е, че думата "лале", изписана с арабски букви, прилича на думата "Аллах". След Сюлейман I, по лалетата започват да се увличат и знатните велможи. В периода на управлението на Ахмед III, лалетата заемат първо място сред отглежданите цветя и по-късно този период от време се нарича ,,Епоха на лалетата“ (1718-1730г.). С появата на някои нововъведeния от запада се разнообразил живота в двореца. Всички били привлечени от манията за отглеждане на лалета. Започнали да изобразяват лалето по одеждите на висшестоящите управници, стените на храмовете.  За първи път в Османската култура навлиза символ извън религиозните символи. Луковиците на някои видове достигнали изключително високи цени, които не всеки можел да си позволи. По време на цъфтежа на лалето (март-април) султаните организирали пищни тържества в различните градини на дворците. Легендата разказва, че на един такъв прием костенурки с прикачени на корубите им фенери бавно обхождали насажденията с тези цветя. Така се дало началото на Фестивала на Лалето!
Последните години Истанбул инвестира значителни суми за засаждане на лалета. През 2018г. са
 изразходвани 2,7 милиона турски лири (2,06 милиона евро) за лалета и фестивала на лалето.
Целият град е потънал в красива Феерия от лалета. Най-големите паркове представят различни форми от лалета:

Парк Емирган (Emirgan Korusu)намира в квартал Saıyer, в европейската част на Истанбула по брега на Босфора. Това е един от най-големите обществени паркове с дълга история. По време на Византийската империя мястото също е било парк – покрит с кипарисови дървета и наречен – Kyparades или Кипарисова гора. В средата на 16 век, паркът започва да се казва Feridun Bey Park, на по името на османския велик везир – Nişancı Feridun Bey, който придобива земята. През 17 век, султан Мурат IV (управлявал 1623-1640) предоставя земята на парка на Emir Gûne Han, персийски командир от династията на Сефевидите, който предал на султана неговия обсаден замаък без никаква съпротива и го последвал в Истанбул. Името “Feridun Bey Park” е променено на “Emirgûne”, което с времето било съкратено на “Emirgan”. В парка се засаждат около 3 500 000 лалета от почти всички 125 вида.
Парк "Гюлхане" (Gülhane Parkı) - намира се в самия център на историческия полуостров под султанския дворец Топкапъ. В парка се засаждат около 2 500 000 лалета от над 50 вида.
Парк "Големия хълм Чамлъджа" (
Büyük Çamlıca Korusu) - 950 000 лалета от около 45 вида.
Парк "Гьозтепе" (
Göztepe 60.Yıl Parkı) - 1 700 000 лалета от над 100 вида.

Засаждането на лалетата се извършва през септември - ноември, в зависимост от вида. Времето на цъфтеж е между февруари и май.
Въпреки, че има хиляди видове, всяка година се произвеждат нови. Разработват се нови цветни тонове, нови форми, различни периоди на цъфтеж и по-трайни и дълготрайни свойства на цъфтежа. Правят се опити да се получи най-естественият от немесените видове, които се предлагат на пазара. Луковиците на лалета се размножават под формата на грудки.


Спомен за велики дела и начинания, повод за радост и гордост,  цвете с божествен аромат и вид, Лалето пази своите тайни и благосклонно ни дарява с най-ценното си.

 
Всички статии

Календар

Избрани оферти

Екскурзии

Блог

Новини

18.01.2022

Зелените сертификати над 9 месеца стават невалидни за пътуване в ЕС от 1 февруари

След две седмици - от 1 февруари, в ЕС влизат в сила нови правила за валидността на ковид сертификатите за ваксинация. Тези, които са по-стари от 9 месеца, няма да могат да се използват за пътуване...

04.08.2021

Непроменени изисквания за пътуване за Турция и Гърция! Официална позиция на Травел Клуб България ЕООД

Днес (04.08.2021г.) Министерството на здравеопазването излезе с "препоръка" българите да се въздържат от пътувания до редица държави, в това число Гърция и Турция, поради "усложнена ...

Абонирайте се за актуалните ни оферти