Почивки Португалия

Полезна информация за Португалия

Обновена информация към 15.02.2021

Всички пристигащи в Португалия от полунощ – 00:00 ч. на 15.02., независимо от гражданството, трябва преди качване в самолета да представят негативен резултат от PCR-тест, направен 72 часа преди това.  Изключение се прави само за деца до 24 месеца, съобщават от МВнР.
Онези граждани на Европейския съюз, на държавите от Шенгенското пространство, на трети страни с право на пребиваване в Португалия и акредитираните в страната дипломати, които в нарушение на изискването са допуснати до полета без отрицателен PCR-тест, при пристигане ще бъдат упътени от компетентните органи да направят тест за собствена сметка на летището, където трябва да изчакат резултата. За нарушението те носят и административно-наказателна отговорност, съгласно португалското законодателство.
Пътниците,  които пристигат в Португалия с полети от страни-членки на ЕС или държави от Шенген с над 500 случая на заразени с COVID-19 на 100 000 души през последните 14 дни (Чехия, Словения, Испания, Естония и Латвия), освен задължението да представят отрицателен PCR-тест, извършен до 72 часа преди качването в самолета, подлежат на задължителна 14-дневна карантина, след пристигане в Португалия. Изключение от задължителната карантина се прави само при наложителни пътувания и престой в страната не по-дълъг от 48 часа, доказан с билет за обратно връщане.

Всички пътници, които влизат в континенталната част на Португалия, независимо дали като крайна дестинация или преминават транзит, трябва да попълнят формуляр: HTTPS://PORTUGALCLEANANDSAFE.PT/PT-PT/PASSENGER-LOCATOR-CARD

Доказателство за попълването на формуляра трябва да се представи на контролно-пропускателните пунктове.

Мадейра и Порто Санто

Всички пътници с полети от чужбина, които имат отрицателен PCR тест за COVID-19, извършен в рамките на 72 часа преди пристигането, могат да продължават към своя адрес на пребиваване след представяне на съответния предварително попълнен формуляр на HTTPS://MADEIRASAFE.COM 
Тези, които пътуват от континенталната част на Португалия и не са извършили PCR тест за COVID-19, ще го направят на летището при пристигането си, след което продължават към мястото на настаняване и там ще останат в изолация. Пътникът ще бъде информиран за резултата в рамките на 12 часа.

В случаи на отказ за провеждане на теста при пристигане, пътниците могат да изберат:
1) да извършат доброволна изолация за период от 14 дни в дома си или в хотела, в който са отседнали, и ако настаняването е по-малко 14 дни, ограничението ще има продължителността на периода на настаняване; или
2) да се върнат в местоназначението на произход или друго местоназначение извън територията на автономната област Мадейра, изпълнявайки до момента на полета изолация у дома или в хотела, в който са отседнали.
В тези случаи, разходите за настаняване са за сметка на пътника.

Изключения се правят за деца до 12 години, пътници снабдени с медицински документ, че са излекувани от COVID-19 преди по-малко от 90 дни, както и пътници с документи, удостоверяващи, че са ваксинирани срещу COVID-19, съгласно препоръчания план и спазващи периода на активиране на имунната система, предвиден в характеристика на продукта.

Всички пътници, пристигащи в Мадейра или в Порто Санто трябва да попълнят формуляр онлайн HTTPS://MADEIRASAFE.COM в рамките на 48 часа преди полета.

Доказателство за попълнения формуляр трябва да се представи на пунктовете при пристигането.

Азорски острови

Всички пътници, които заминават за Азорските острови, трябва да попълнят формуляр онлайн HTTPS://MYSAFEAZORES.COM в рамките на 72 часа преди полета. Доказателство за попълването на формуляра трябва да се представи на контролно-пропускателните пунктове.

Диагностичните тестове за SARS-CoV-2 с отрицателен резултат са задължителни за влизане на който и да е от островите на Автономната област.

При престой над 7 дни, пътникът трябва да извърши на шестия ден, от датата на първия тест, направен преди пътуването, нов тест за SARS-CoV-2, който да бъде направен от местен здравен орган.

Задължителните норми, описани по-горе, не се отнасят за деца до 12 години, както и пътник, снабден с медицински документ, че същият е излекуван от COVID-19 преди по-малко от 90 дни.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с Посолството в Лисабон на телефони: +351 213 976 364, +351 213 976 367 и +351 933611337 или на е-мейл адрес: Embassy.Lisbon@mfa.bg

Календар

Избрани оферти

Екскурзии

Блог

Новини

18.01.2022

Зелените сертификати над 9 месеца стават невалидни за пътуване в ЕС от 1 февруари

След две седмици - от 1 февруари, в ЕС влизат в сила нови правила за валидността на ковид сертификатите за ваксинация. Тези, които са по-стари от 9 месеца, няма да могат да се използват за пътуване...

04.08.2021

Непроменени изисквания за пътуване за Турция и Гърция! Официална позиция на Травел Клуб България ЕООД

Днес (04.08.2021г.) Министерството на здравеопазването излезе с "препоръка" българите да се въздържат от пътувания до редица държави, в това число Гърция и Турция, поради "усложнена ...

Абонирайте се за актуалните ни оферти