Почивки Турция

Полезна информация за Турция

Информация към 11.01.2021г. 

ВАЖНО! Турция въвежда задължителен PCR тест за пристигащите в страната


Считано от 28 декември 2020г. всички пътници, пристигащи със самолетните линии, а от 30 декември 2020г. и всички пътници, влизащи по сухопътните граници, следва да представят негативен PCR Sars-CoV-2 тест, направен в рамките на 72 ч. преди пътуването.

Турските власти определят задължителни изисквания, на които следва да отговарят, предоставяните при влизане в страната документи за отрицателни PCR тестове, както следва:
-    да са в оригинал и да притежават подпис и мокър печат;
-    съдържанието на документа да е на латиница;
-    резултатите от теста да са оптечатани (не се допускат ръкописни резултати);
-    да е приложен документ за заплатена такса за изготвяне на PCR теста.

Пътниците без тест няма да бъдат качвани на самолетите. Пристигащите без тест ще бъдат поставени в 7 дневна карантина, след което следва да си направят тест и ако са негативни, се освобождават от карантина. Показалите положителен тест ще бъдат лекувани според протокола на Министерството на здравеопазването в турско лечебно заведение.

Негативен PCR Sars-CoV-2 тест няма да се изисква за деца до 6-годишна възраст, както и при самолетен транзит, в случай че пътниците не напускат трансферната зона на съответното летище. Освободени от това изискване са шофьорите на ТИР, както и членовете на екипажа на въздухоплавателни и на морски плавателни средства.

Същевременно всички, влизащи на територията на страната, които не представят PCR Sars-CoV-2 тест, за нуждите на задължителната карантинира, ще трябва да попълнят на ГКПП формуляр, съдържащ личните им данни, които се въвеждат в Системата за управление на здравето на Р. Турция.

Считано от 1 януари 2021 г., 21:00 ч., всички полети от Обединеното кралство до Турция се преустановяват.

В тази връзка влизат в сила следните условия, вкл. за български граждани, при пътувания по въздушен път:

- Авиокомпаниите могат да превозват пътници от Турция до Обединеното кралство;
- Авиокомпаниите могат да транспортират транзитни пътници;
- Всички граждани на 6 ( шест) и повече години, влизащи в Република Турция с въздушен транспорт, представят преди качването на борда на самолета удостоверение за отрицателен тест за SARS-COV-2 PCR, извършен не по-късно от 72 часа преди отпътуването;
- Всички пътници (включително и тези, идващи през трети страни), посетили Обединеното кралство през последните 10 дни, се поставят под карантина за 14 дни, на места, посочени от областните управи след пристигането им;
- Горепосочените ограничения не важат за полетите, свързани с хуманитарна помощ и карго полетите;
- Изискването за представяне на PCR тест и карантиниране не важи за самолетния екипаж.

Допълнителна информация за мерките в страната:

Информираме Ви че, считано от 01.12.2020 г. Турция въвежда нови мерки за ограничаване разпространението на COVID-19.
В делнични дни се въвежда комендантски час всеки ден от 21.00 ч. до 05.00 ч. на следващия ден, а през уикендите - пълна забрана за излизане извън домовете в събота и неделя с начален час 21.00 ч. в петък до 05.00 ч. в понеделник. Освободени от това задължение са медицинският персонал и социалните работници, държавни служители на изборни длъжности, както и работещи лица, които могат да докажат с документи трудовата си заетост.

Българското посолство в Анкара, Р. Турция, информира, че пълната забрана за излизане извън домовете в съботните и неделните дни не се прилага спрямо чуждестранните граждани, вкл. българските граждани, които се намират временно на територията на Р. Турция в качеството на ползватели на туристически услуги. Освобождаването от ограничителните мерки на чуждестранните туристи се прилага в случаите, когато пътуванията се осъществяват със специализиран транспорт на туристическите агенции и са част от предоставените туристически услуги като пакетни туристически пътувания, туристически екскурзии, почивки и трансфер.

Остава изискването за спазване на комендантски час в делничните дни - от 21.00 ч. -до 05.00 ч. на следващия ден.

Гражданите на чужди държави, които имат разрешение за пребиваване в Турция, не са освободени от задълженията за спазване на ограничителните мерки.

Хранителни магазини ще работят в събота и неделя с работно време от 10.00 ч. до 17.00 ч., като на гражданите ще им бъде позволено да излизат за покупки от първа необходимост на пешеходно разстояние от домовете си.
В съботните и неделни дни пътуването със собствено МПС, както и ползването на автобусните линии за междуградски пътувания ще може да се осъществява единствено при доказана необходимост или с издадено разрешение - от МВР (чрез системите e-Application или ALO 199) или директно до областните/общинските управители.
Ресторантите и заведенията за бързо хранене и напитки ще предоставят услуги в рамките на 10.00-20.00 ч. само за доставка и покупка за вкъщи.
Ограничават се възможностите за придвижване на лица над 65 г. и под 20 годишна възраст, на които няма да се разрешава ползване на обществен транспорт.
В търговските центрове ще бъдат допускани само гражданите, притежаващи индивидуален електронен код („HES“ код). Същият се получава чрез регистрация в безплатно приложение на смартфон и се използва за проследяване на движението на гражданите и контрол на заболяването.
Преустановява се работата на СПА центрове, турски бани, сауни, масажни салони, басейни и увеселителни паркове.
Местните власти ще упражняват контрол на броя на хората, които могат да влизат в оживените улици и площади, чрез изискване за представяне на HES код.
Забраната за тютюнопушенето на оживени места продължава да действа, както и задължението за носене на маски на открито и на закрито.
При неспазване на въведените вътрешни мерки се налагат съществени финансови санкции.

При нужда от съдействие, българските граждани в Турция могат да се обръщат към следните дипломатически представителства:
Посолство на България в Анкара на следните телефонни линии: +90 312 467 20 71; 427 51 42 и дежурен телефон в извънработно време +90 312 467 20 71; 427 51 42;
Генерално консулство на България в Истанбул на следните телефонни линии: +90 212 281 01 14 и +90 549 792 1529;

Обявените мерки ще се прилагат до 1 март 2021 г.


Календар

Избрани оферти

Блог

Новини

04.08.2021

Непроменени изисквания за пътуване за Турция и Гърция! Официална позиция на Травел Клуб България ЕООД

Днес (04.08.2021г.) Министерството на здравеопазването излезе с "препоръка" българите да се въздържат от пътувания до редица държави, в това число Гърция и Турция, поради "усложнена ...

31.05.2021

Турция: С нови правила за българите, влизащи в страната

Съгласно Заповед на Министерството на вътрешните работи на Република Турция, публикувана и влязла в сила на 26 май 2021 г., във връзка с условията за пътуване на българските граждани в Турция в усл...

Абонирайте се за актуалните ни оферти