Турция: Турция налага нови ограничения до 17 май, а до 31 май ще се влиза с негативен ПСР тест

15.04.2021

С настъпването на религиозния за мюсюлманите месец Рамазан /Рамадан/ в периода от 13.04.2021 г. до 17.05.2021 г. турските власти въвеждат следните ограничения:

– През делничните дни се забранява излизането на гражданите извън домовете в часовия диапазон от 19.00 ч. до 05.00 ч.;

– Обществени заведения, като ресторанти и кафенета, ще бъдат затворени за посещения. Същите ще могат единствено да доставят храна по домовете;
– Забранява се провеждането на традиционните за месеца събирания по време на храненията – „Сахур“ /сутрин/ и „Ифтар“/вечер/;
– В джамиите се забранява извършването на специалната молитва „Теравих“;
– В дните, в които е наложена забрана за излизане, хранителните магазини, магазините за месо, зеленчуци и ядки ще могат да работят от 10.00 ч. до 17.00 ч.;
– Разрешава се работата на всички магазини и фурни, продаващи хлебни изделия;
– Всички наложени към настоящия момент противоепидемични мерки, като носене на маски в открити и закрити пространства, спазване на социална дистанция и др., остават в сила.

 

Турските власти взеха решение ограничителните мерки при пътуване до страната да се прилагат до 31 май 2021 г., съобщиха от Министерството на Външните работи. Новите мерки влизат в сила от 14 април.

Припомняме, че всички желаещи да преминат през сухопътните, морски и летищни гранични контролно-пропускателни пунктове на Турция, трябва да представят негативен PCR тест. Той следва да бъде направен до 72 часа преди влизане в страната. Изискването не важи за деца под 6-годишна възраст.

 

Пътниците, пристигащи от чужбина със самолет и желаещи да преминат през летищните ГКПП на Турция, се задължават в рамките на 72 часа преди полета да попълнят електронен формуляр на сайта на Министерството на здравеопазването на Турция на адрес https://register.health.gov.tr/ .

Обръщаме внимание, че изискването за представяне на негативен PСR тест като условие за качване в самолет за Турция не се прилага спрямо пътници, които преминават транзит или правят трансфер.

Комендантският час се удължава, като в делнични дни гражданите нямат право да излизат извън домовете си в интервала между 19:00 ч. до 5:00 ч. сутринта. Чужденците, които се намират в страната с цел туризъм, са освободени от ограниченията на комендантския час.

В съботните и неделни дни се забранява излизането извън домовете във всички области на страната от 19:00 ч. в петък до 5:00 ч. в понеделник. Не се разрешават междуселищните пътувания, освен при наличие на наложителни обстоятелства. На гражданите на възраст над 65 г. и под 18 г. не се разрешава ползването на обществен транспорт. На всички входове и изходи на градовете ще бъдат отворени КПП, които ще следят за спазването на наложените ограничения.

Източник: bgtourism.bg

Всички новини

Календар

Избрани оферти

Екскурзии

Блог

Новини

18.01.2022

Зелените сертификати над 9 месеца стават невалидни за пътуване в ЕС от 1 февруари

След две седмици - от 1 февруари, в ЕС влизат в сила нови правила за валидността на ковид сертификатите за ваксинация. Тези, които са по-стари от 9 месеца, няма да могат да се използват за пътуване...

04.08.2021

Непроменени изисквания за пътуване за Турция и Гърция! Официална позиция на Травел Клуб България ЕООД

Днес (04.08.2021г.) Министерството на здравеопазването излезе с "препоръка" българите да се въздържат от пътувания до редица държави, в това число Гърция и Турция, поради "усложнена ...

Абонирайте се за актуалните ни оферти